Söders Gourmet

0

Baka tre sorters bröd, kuvertbröd som på restaurang

Baka tre sorters bröd, kuvertbröd som på restaurang

Baka tre sorters bröd, kuvertbröd som på restaurang. Här kommer tre recept på bröd som passar underbart som kuvertbröd till kvällens middag

https://youtu.be/Kv25U9GrXqQ?si=jfxBB7O7Jda9816-

 

 

Brioche

Recept för 2 limpor eller ca 18-20 kuvertbröd

Ingredienser

Ägg 250g (5st)

Jäst 20g

Vetemjöl 420g

Salt 10g

Socker 40g

Kallt smör 280g

Till pensling:

Ägg 50g (1st)

Gör så här

Använd en degblandare och blanda ut jästen i äggen och tillsätt salt och socker, tillsätt mjölet och när degen blivit slät, tillsätt smöret, lite i taget tills allt är inblandat.

Lägg degen i en bunke, plasta och låt vila i kylen i 12 timmar. Knåda degen på bakbord och dela den i 60g bitar. Fördela ut dom i silikonformen och låt den jäsa på bänken till dubbel storlek. Pensla med ägg och baka i ugnen på 190°C i ca 10 minuter.

Levainbröd

Recept för 2-4 limpor eller ca 50 kuvertbröd

Levain

Ingredienser

Rågsurdeg 600g (bubblig av liv)*

Vatten 1000g

Vetemjöl 1000g (glutenstarkt vetemjöl som manitoba)

Rågsikt 650g

Salt 30g

Gör så här

Blanda allt utom saltet i en degblandare på hög effekt i 10minuter. Tillsätt saltet och kör 5 minuter till.

När degen är klar, häll lite olja i en bunke och låt degen jäsa i kylen under lock över natten. Dela upp degen i 60g bitar och lägg i silikonform och låt jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar.

Baka i ugn på 220°C tills fin färg, ca 8 minuter.

*om du vill säkra upp så kan du alltid tillsätta några gram torrjäst till din deg

Filbröd med frukt och nötter

Recept för 2 limpor eller ca 30 kuvertbröd

Filbröd

Ingredienser

Filmjölk 1000g

Mörk sirap 200g.

Russin 100g

Hackade torkade aprikoser 100g

Pumpakärnor 50g

Mandel 50g

Hasselnötter 50g

Vetemjöl 450g

Grahamsmjöl 400g

Bikarbonat 15g

Salt 5g

Gör så här

Blanda fil, sirap, russin, aprikos, pumpakärnor, mandel och hasselnötter i en blandarbunke. I en separat bägare blanda vete, grahamsmjöl, bikarbonat och salt. Blanda allt med vingen i din degblandare.

Spritsa i silikonform och baka i 160°C till en innertemperatur på ca 96°C. Tar ca 20 minuter.

Lycka till med Baka tre sorters bröd, kuvertbröd som på restaurang

Tack till

Johan Heibert Gastronomi

Silikomart professional

Rational

Våra andra recept

Vad menas med Kuvertbröd?

Kuvertbröd är små, ofta fyrkantiga bröd som serveras i restauranger och vid festliga tillfällen. De är perfekta att bryta isär och äta med smör eller till soppa.

Hur får man frön att fastna på bröd?

För att få frön att fastna på brödet kan man pensla brödets yta med vatten, ägg eller mjölk innan man strör över fröna. Därefter gräddas brödet som vanligt.

Varför blir brödet segt?

Ett segt bröd kan bero på flera orsaker, såsom för mycket vätska i degen, för lång jäsningstid eller felaktig gräddningstemperatur.

Varför blir brödet torrt?

Bröd kan bli torrt om det gräddas för länge, om det inte innehåller tillräckligt med fukt eller om det förvaras felaktigt, exempelvis i en för torr miljö.

Varför blir inte mitt bröd luftigt?

Om brödet inte blir luftigt kan det bero på otillräcklig jäsning, gammal jäst, för mycket mjöl eller felaktig knådningsteknik.

Varför mjöl på bröd?

Mjöl strös ofta på brödets yta för att ge det en rustik känsla, förhindra att degen fastnar och för att ge en krispig skorpa.

Baka bröd för nybörjare

Att baka bröd kan verka komplicerat, men med några grundläggande tekniker och tålamod kan även nybörjare skapa läckra bröd hemma. Det är viktigt att följa receptet noggrant och ge degen tillräckligt med tid att jäsa.

Godaste hembakade brödet

Det godaste hembakade brödet är ofta det som bakas med kärlek och tålamod. Oavsett om det är ett rustikt lantbröd, en söt limpa eller ett krispigt kuvertbröd, är hemlagat bröd alltid en njutning.

Bröd recept limpa

En klassisk limpa är ett mustigt och fylligt bröd, ofta med en blandning av olika mjölsorter och ibland med tillsats av frön eller nötter. Den har en mjuk inre konsistens och en krispig skorpa.

Enkelt bröd – recept

Ett enkelt brödrecept innebär ofta färre ingredienser och steg. Med bara mjöl, vatten, jäst och salt kan man skapa ett läckert och luftigt bröd.

Baka bröd i form

Att baka bröd i form ger brödet en jämn form och storlek. Det är perfekt för limpor eller bröd som behöver extra stöd under jäsning och gräddning.

Baka bröd med jäst

Jäst är en viktig ingrediens när man bakar bröd. Den gör att degen jäser och brödet blir luftigt. För bästa resultat bör man följa receptets instruktioner noggrant när det gäller mängd jäst och jäsningstid.

Bröd recept torrjäst

Torrjäst är en form av jäst som har torkats för att bevara dess jäsegenskaper. Det är praktiskt att ha hemma eftersom det har längre hållbarhet än färsk jäst. När man använder torrjäst i ett brödrecept bör man aktivera det i varmt vatten innan det tillsätts till degen.

Baka bröd utan jäst

Att baka bröd utan jäst är enkelt och snabbt. Med hjälp av bakpulver eller bikarbonat kan man få ett fluffigt och gott bröd på nolltid. Perfekt för den som vill ha nybakat bröd utan lång jäsningstid eller för den som är känslig mot jäst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
0
    0
    Din varukorg
    Du har ingenting i din varukorgÅtergå till butiken