Baka tre sorters bröd, kuvertbröd som på restaurang. Här kommer tre recept på bröd som passar underbart som kuvertbröd till kvällens middag
Brioche
Recept för 2 limpor eller ca 18-20 kuvertbröd
Ingredienser
Ägg 250g (5st)
Jäst 20g
Vetemjöl 420g
Salt 10g
Socker 40g
Kallt smör 280g
Till pensling:
Ägg 50g (1st)
Gör så här
Använd en degblandare och blanda ut jästen i äggen och tillsätt salt och socker, tillsätt mjölet och när degen blivit slät, tillsätt smöret, lite i taget tills allt är inblandat.
Lägg degen i en bunke, plasta och låt vila i kylen i 12 timmar. Knåda degen på bakbord och dela den i 60g bitar. Fördela ut dom i silikonformen och låt den jäsa på bänken till dubbel storlek. Pensla med ägg och baka i ugnen på 190°C i ca 10 minuter.
Levainbröd
Recept för 2-4 limpor eller ca 50 kuvertbröd
Ingredienser
Rågsurdeg 600g (bubblig av liv)*
Vatten 1000g
Vetemjöl 1000g (glutenstarkt vetemjöl som manitoba)
Rågsikt 650g
Salt 30g
Gör så här
Blanda allt utom saltet i en degblandare på hög effekt i 10minuter. Tillsätt saltet och kör 5 minuter till.
När degen är klar, häll lite olja i en bunke och låt degen jäsa i kylen under lock över natten. Dela upp degen i 60g bitar och lägg i silikonform och låt jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar.
Baka i ugn på 220°C tills fin färg, ca 8 minuter.
*om du vill säkra upp så kan du alltid tillsätta några gram torrjäst till din deg
Filbröd med frukt och nötter
Recept för 2 limpor eller ca 30 kuvertbröd
Ingredienser
Filmjölk 1000g
Mörk sirap 200g.
Russin 100g
Hackade torkade aprikoser 100g
Pumpakärnor 50g
Mandel 50g
Hasselnötter 50g
Vetemjöl 450g
Grahamsmjöl 400g
Bikarbonat 15g
Salt 5g
Gör så här
Blanda fil, sirap, russin, aprikos, pumpakärnor, mandel och hasselnötter i en blandarbunke. I en separat bägare blanda vete, grahamsmjöl, bikarbonat och salt. Blanda allt med vingen i din degblandare.
Spritsa i silikonform och baka i 160°C till en innertemperatur på ca 96°C. Tar ca 20 minuter.
Lycka till med Baka tre sorters bröd, kuvertbröd som på restaurang
Tack till
-
Rational iCombi Pro XS – Professionell kombiugn för hemmet och jobbet92,950.00 SEK (74,360.00 SEK ex moms)
-
SF026 Cakes rektangulär kakform 70 ml142.00 SEK (113.60 SEK ex moms)
-
Spritspåsar 56x30cm 100-pack260.00 SEK (208.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 200ml135.00 SEK (108.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 150ml110.00 SEK (88.00 SEK ex moms)
-
Quenelle 10 Silikonform Från Silikomart225.00 SEK (180.00 SEK ex moms)
-
Minislickepott i silikon och bokträ, 2 stycken119.00 SEK (95.20 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 600ml185.00 SEK (148.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 400ml145.00 SEK (116.00 SEK ex moms)
-
Slickepott 41cm i värmetåligt silikon155.00 SEK (124.00 SEK ex moms)
-
Slickepott 36cm i värmetåligt silik145.00 SEK (116.00 SEK ex moms)
-
Slickepott 25cm i värmetåligt silikon125.00 SEK (100.00 SEK ex moms)
-
Magimix Köksvåg 10 kg Svart Glas699.00 SEK (559.20 SEK ex moms)
-
Varimixer – Björnblandare Teddy – Silver13,995.00 SEK (11,196.00 SEK ex moms)
-
Quenelle 24ml Silikonform för äggade gjutningar225.00 SEK (180.00 SEK ex moms)
-
NEBULA 85ml Silikonform från Silikomart Professional305.00 SEK (244.00 SEK ex moms)
-
GIVRÉ 90ml Silikonform från Silikomart Professional310.00 SEK (248.00 SEK ex moms)
-
OCEAN 1050ml Tårtform i silikon från Silikomart Professional325.00 SEK (260.00 SEK ex moms)
-
OCEAN 100ml Silikonform från Silikomart Professional305.00 SEK (244.00 SEK ex moms)
-
NEBULA 30ml Silikonform från Silikomart Professional305.00 SEK (244.00 SEK ex moms)
-
ÉCLAIR XS 14ml silikonform från Silikomart Professional285.00 SEK (228.00 SEK ex moms)
-
CHARLOTTE XS 16ml Silikonform från Silikomart Professional285.00 SEK (228.00 SEK ex moms)
-
ATOME 120ml Silikonform från Silikomart Professional335.00 SEK (268.00 SEK ex moms)
-
KALEIDO 75ml Silikonform från Silikomart Professional335.00 SEK (268.00 SEK ex moms)
Vad menas med Kuvertbröd?
Kuvertbröd är små, ofta fyrkantiga bröd som serveras i restauranger och vid festliga tillfällen. De är perfekta att bryta isär och äta med smör eller till soppa.
Hur får man frön att fastna på bröd?
För att få frön att fastna på brödet kan man pensla brödets yta med vatten, ägg eller mjölk innan man strör över fröna. Därefter gräddas brödet som vanligt.
Varför blir brödet segt?
Ett segt bröd kan bero på flera orsaker, såsom för mycket vätska i degen, för lång jäsningstid eller felaktig gräddningstemperatur.
Varför blir brödet torrt?
Bröd kan bli torrt om det gräddas för länge, om det inte innehåller tillräckligt med fukt eller om det förvaras felaktigt, exempelvis i en för torr miljö.
Varför blir inte mitt bröd luftigt?
Om brödet inte blir luftigt kan det bero på otillräcklig jäsning, gammal jäst, för mycket mjöl eller felaktig knådningsteknik.
Varför mjöl på bröd?
Mjöl strös ofta på brödets yta för att ge det en rustik känsla, förhindra att degen fastnar och för att ge en krispig skorpa.
Baka bröd för nybörjare
Att baka bröd kan verka komplicerat, men med några grundläggande tekniker och tålamod kan även nybörjare skapa läckra bröd hemma. Det är viktigt att följa receptet noggrant och ge degen tillräckligt med tid att jäsa.
Godaste hembakade brödet
Det godaste hembakade brödet är ofta det som bakas med kärlek och tålamod. Oavsett om det är ett rustikt lantbröd, en söt limpa eller ett krispigt kuvertbröd, är hemlagat bröd alltid en njutning.
Bröd recept limpa
En klassisk limpa är ett mustigt och fylligt bröd, ofta med en blandning av olika mjölsorter och ibland med tillsats av frön eller nötter. Den har en mjuk inre konsistens och en krispig skorpa.
Enkelt bröd – recept
Ett enkelt brödrecept innebär ofta färre ingredienser och steg. Med bara mjöl, vatten, jäst och salt kan man skapa ett läckert och luftigt bröd.
Baka bröd i form
Att baka bröd i form ger brödet en jämn form och storlek. Det är perfekt för limpor eller bröd som behöver extra stöd under jäsning och gräddning.
Baka bröd med jäst
Jäst är en viktig ingrediens när man bakar bröd. Den gör att degen jäser och brödet blir luftigt. För bästa resultat bör man följa receptets instruktioner noggrant när det gäller mängd jäst och jäsningstid.
Bröd recept torrjäst
Torrjäst är en form av jäst som har torkats för att bevara dess jäsegenskaper. Det är praktiskt att ha hemma eftersom det har längre hållbarhet än färsk jäst. När man använder torrjäst i ett brödrecept bör man aktivera det i varmt vatten innan det tillsätts till degen.
Baka bröd utan jäst
Att baka bröd utan jäst är enkelt och snabbt. Med hjälp av bakpulver eller bikarbonat kan man få ett fluffigt och gott bröd på nolltid. Perfekt för den som vill ha nybakat bröd utan lång jäsningstid eller för den som är känslig mot jäst.