Söders Gourmet

Halloweentårta med hjortron, kola och pekannötter

Dags för årets halloweentårta med hjortron, kola och pekannötter. En orange tårta formad som en pumpa fylld med hjortronmousse, kolapannacotta gjord på kondenserad mjölk, på en botten av brownie med pekannötter.

Halloweentårta med hjortron, kola och pekannötter

Dags för årets halloweentårta med hjortron, kola och pekannötter. En orange tårta formad som en pumpa fylld med hjortronmousse, kolapannacotta gjord på kondenserad mjölk, på en botten av brownie med pekannötter.

Recept för 2st 4-6 bitars tårtor

Hjortronmousse

Ingredienser

Hjortronpuré 300g

Socker 100g

Citronjuice 20g

Blötlagda gelatinblad 5g

Grädde 300g

Gör så här

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp hjortronpuré, socker och citronjuice. Vänd ner gelatinet. Låt svalna till rumstemperatur och vispa grädden. Vänd ihop och fyll en spritspåse.

Kolapannacotta

Ingredienser

Söt kondenserad mjölk 1 Burk

Grädde 200g

Gelatinblad 7,5g

Gör så här

Koka burken med kondenserad mjölk i vatten i två timmar. Blötlägg gelatinet. Öppna burken och koka upp tillsammans med grädden. Vänd ner gelatinet och gjut i en rund silikonform med 16cm i diameter. Gjut även i några dekorationsformar: dödskallar och runda.

Brownie med pekannötter

Ingredienser

Smör 100g

Mörk choklad 50g

Snabbkaffepulver 2g

Salt 1 nypa

Vaniljsockret 4g

Hackade pekannötter 50g

Ägg 2st

Socker 175g

Vetemjöl 50g

Kakao 30g

Gör så här

Smält smör och choklad i en kastrull och tillsätt snabbkaffepulver, salt, vaniljsockret och hackade pekannötter. Vispa ägg och socker fluffigt och tillsätt chokladsmöret. Vänd ner vetemjöl och kakao. Baka i rund silikonform med en diameter på 16cm i ugnen på 150°C till en innertemp på 90-95°C, ca 10 minuter. När kakan är klar, frys den och ploppa den ur formen. Jag använder utstickaren som tillhör tårtformen för att skapa en perfekt rund botten till min tårta. Jag sparar alla kanter för att kunna göra ett chokladflarn senare. Brownieringen åker tillbaka in i frysen.

Brownieflarn

Ingredienser

Kanter från brownie 100g

Mörk choklad 75g

Gör så här

Mixa browniekanterna till ett pulver. Smält chokladen och blanda. Kavla ut på silikonmatta under plastfilm. Ställ i kylen.

Spritsbar hjortrongelé

Ingredienser

Hjortronjuice 200g

Socker 75g

Agar agar 3g

Citronjuice 25g

Gör så här

Blanda socker och agar agar i en kastrull och vispa ut i citronjuice. Tillsätt juicen och koka upp under omrörning. Häll på en plåt och låt den stelna i kylen. Mixa med en stavmixer och fyll en spritspåse. Vacka ur luften ur krämen direkt i spritspåsen.

Färdigställa Halloweentårta med hjortron, kola och pekannötter

Gör så här

Fyll tårtformen till hälften med hjortronmoussen. Använd den runda sidan av stansringen för att stansa en ring av panna cotta. Lägg i ringen med panna cottan i moussen. Fyll på med mer hjortronmousse nästan hela vägen upp. Använd den vågiga sidan av stansen och stansa brownien (använd kanterna till brownieflarn). Lägg i brownien i moussen och ställ tårtan i frysen. Ploppa ur formen och spraya med orange velvetspray.

Stansa brownieflarnet med den vågiga delen av stansringen och dela den en gång. Ploppa några små formar med panna cotta och ställ på flarnet. Spritsa hjortrongelé och dekorera med pekannötter, blad och blommor.

Lycka till med Halloweentårta med hjortron, kola och pekannötter

Tack till

Johan Heibert Gastronomi

Silikomart professional

Rational

Våra andra recept

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
0
    0
    Din varukorg
    Du har ingenting i din varukorgÅtergå till butiken