Tårta till Halloweenfesten med havtorn choklad panna cotta!
Visst är det ändå kul med Halloween! Vi kan fira in hösten tillsammans med lite läskiga inslag! Här kommer vårt förslag och recept till vad du kan bjuda på: en tårta till Halloweenfesten
Tårta till halloweenfesten med havtornsmousse, choklad panna cotta, mandeltosca och mandelbotten
Det låter gott eller hur? Tårtan har vi dekorerat med dödskallar gjorda av havtorsmousse och chokladpannacotta. Receptet räcker till ca 3 mindre tårtor (4-6 personer per tårta) eller 1-2 större (10-12-bitars).

Mandeltosca
Ingredienser
Hackad mandel 80g
Socker 100g
Smör 100g
Mjölk 30g
Vetemjöl 20g
Utrustning
Silikonform: SF042 Sponge Base
Gör så här
Häll alla ingredienserna i en kastrull och värm under omrörning till den fått en karamelliserad färg. Fyll botten av silikonformen och låt den kallna

Mandelkaka
Ingredienser
Ägg 100g (2 st)
Socker 130g
Mandelmjöl 110g
Utrustning
Silikonform: SF042 Sponge Base
Gör så här
Vispa ägg och socker fluffigt och rör ner mandelmjölet. Häll smeten i formen med toscan i och baka i varmluftsugn på 180°C i 10-15 minuter. När kakan är klar tryck ner den lite i formen och frys den.

Choklad panna cotta
Ingredienser
Choklad (välj kakaohalt själv. Vi använde en 63% choklad) 200g
Socker 30g
Grädde 400g
Gelatinblad 2-4st beroende på storlek
Utrustning
Silikonform till dödskallarna: SCG55 Amleto

Gör så här
Blötlägg gelatinet och värm övriga ingredienser på spisen under omrörning. När chokladen är smält, tillsätt gelatinet och rör tills det löst upp sig. Fyll silikonformen för tårtan till hälften. Resten av panna cottan fyller du i dödskalleformen till dekorering. Låt dessa stelna i kyl innan du fryser dom.


Havtornsmousse
Havtornspuré
Ingredienser
Havtorn 1000g
Socker 200g
Utrustning
Mixer
Gör så här
Jag mixar mer havtorn än vad som behövs till moussen. Detta för att det är svårt att få släta puréer i små mängder. Socker tillsätter jag som en bas för purén eftersom havtorn är otroligt syrligt. Mixa havtornen tillsammans med sockret, gärna med värme så får man den snabbare slät och får ut lite mer pektin. Sila sedan purén genom en sil för att få bort kärnorna.

Moussen
Ingredienser
Havtornspuré 300g
Grädde 300g
Socker 50g
Gelatinblad 2st
Utrustning

Gör så här
Blötlägg gelatinet och koka upp purén tillsammans med sockret. Vispa ner gelatinet och låt purén svalna till rumstemperatur. Vispa grädden och vänd ner den i purén.

Göra klart tårtan
Utrustning
Gör så här
Spritsa ner mousse i botten av silikonformen, stoppa i den frysta skivan chokladpanna cotta. När du gjort det, fyll med lite mer mousse runt den innan du lägger i toscan och mandelkakan. Fyll igen runt om med mousse och skrapa rent med en palett. Stoppa tårtan i frysen.


Tårtdekoration av din tårta till Halloweenfesten
Här finns det en uppsjö av tårtdekorationer att välja mellan. Ska det bli en födelsedagstårta, en studenttårta eller som vi gör nu en fin tårta till Halloweenfesten
Ingredienser
Allt som är förberett
Det du vill dekorera med
Utrustning
Gör så här
Ta ur tårtan ur frysen och lägg den på en tallrik eller silikonmatta. Spraya den med den orangea sprayen och dekorera den efter eget tycke. Vi ställde på några dödskallar och några bollar av choklad panna cotta och havtornsmousse. Vi har även dekorerat med en glazead pumpabakelse, några lövflarn och maränger.

Lycka till med din tårta till Halloweenfesten

