Nötella – recept på hasselnötskräm med choklad. Underbart god nötella på bara tre ingredienser: Hasselnötter, socker och Kanakobönor. Mer naturligt än så kan det inte bli. Att göra nötella är absolut inte svårt. Det tar bara lite tid… Denna tog 18 timmar. Men bara en av dessa timmar är aktiv, resten är väntan.
Så vad behövs för att göra nötella?
Ingredienser
700g Hasselnötter
450g Socker
150g Kakaonibs*
Utrustning
Gör så här:
Börja med att rosta hasselnötterna i ugnen på 160°C i 7 minuter. Låt nötterna svalna och gnugga dom senare med en handduk för att få bort skalet. Hacka eller mixa de skalade nötterna så de blir i mindre bitar. Mät upp socker och kakaonibsen*.
*Kakaonibs är kakaobönor som förutom fermentering och rostning även är krossade för enklare användning)
Starta conchen och se till att toppskruven är så löst åtskruvad som möjligt. Mata maskinen långsamt med de olika ingredienserna. Gärna under den första halvtimmen. När du fått i allt så börjar du skruva åt toppskruven, detta med ett kvarts varv åt gången med kanske 2-5 minuters mellanrum. Låt nu maskinen mala nötellan tills den är klar om mellan 16-24 timmar.
Häll upp den på en glasburk och njut!
Nötellan använder du i kakor, tårtor, praliner. På våfflor, langos eller pizzan. Eller som så oftast på en skivad rostat bröd!
Nötella – recept på hasselnötskräm med choklad
Recept från Johan Heibert
Utrustning från Söders gourmet
Hej vad är en Conch?
Hej
En Conch eller melangeur som den också heter är en kvarn för att mala ihop kakaobönor och socker för att skapa choklad:
https://sodersgourmet.se/produkt/melangeur-conch-for-chokladtillverkning/