Kokos- och yoghurtpanna cotta med mangocremeux för 4-5 personer
Kokos och mango är ju en klar favorit både i drinkar och desserter. Här är en kokos- och yoghurtpanna cotta toppad med mangocremeux (ungefär en mangocurd), rostad vit choklad och kokosflakes.
Mangocremeux
Ingredienser
135g Mangopuré
50g Ägg (1st)
35g Socker
1st Gelatinblad
15g Smör
Utrustning
Tillvägagångssätt
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm puré, ägg och socker under omrörning till 83°C, ta bort från värmen och tillsätt gelatinet. Låt svalna till under 50°C och montera ner smöret. Ställ cremeuxen i kylen. När den är helt kall, mixa den med en stavmixer och häll upp den i en spritspåse (i videon till detta recept görs dubbla mängden)
Kokos- och yoghurtpanna cotta
Ingredienser
250g Kokosmjölk
75g Socker
100g Grädde
4st Gelatinblad
150g Vaniljyoghurt
Tillvägagångssätt
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. När det har mjuknat (blommat) koka upp det under omrörning tillsammans med övriga ingredienser förutom yoghurten. Låt svalna till under 40°C och blanda i yoghurten.
Garnering
Rostad vit choklad
Hackad mango med sockerlag och limezest
Rostade kokosflakes
Desserten
Spritsa lite mangocremeux i botten av ett glas, häll på panna cottan så det täcker cremeuxen. Låt den stelna i kyl tills det är dags att servera. Spritsa fyra toppar med cremeux ovanpå panna cottan. Toppa med lite hackad rostad choklad, hackad mango och rostade kokosflakes. Avsluta med några gröna blad från exempelvis mynta, citronmeliss eller honungskrasse. Njut!
Går det använda växtbaserad ”grädde” istället för vanlig? Dottern har mjölkproteinallergi.
Självklart, se bara till att fetthalten blir ungefär densamma så ska nog konsistensen bli lika
MVH
Johan