Söders Gourmet

Vårdessert med rabarber och jordgubbar

Vårdessert med rabarber och jordgubbar

Vårdessert med rabarber och jordgubbar

Även om i skrivande stund viner snöblandat regn utanför fönstret så är det dags att börja tänka på våren. Vi har därför skapat en vårdessert med rabarber och jordgubbar. På en botten av puffad quinoa doppad i vit choklad, står små mousser av rabarber och jordgubb. Mellan mousserna så har vi spritsat dulce de leche och en ljus chokladkräm. Desserten är toppad med lite hackade pistagenötter, trädgårdssyra och hyvlad rabarber.

I vårens färger

Desserten är skapad för att få fram vårens färger, försiktigt rosa och ljusgrönt. Rabarbermoussen och trädgårdssyran blir de gröna och jordgubbarna samt de hyvlade rabarberna blir de rosa och röda.

Recept på vårdessert med rabarber i bakgrundenvår vårig våren dessert efterrätt rabarber och jordgubbe jordgubbar johan heibert gastronomi söders gourmet

Rabarbermousse

Ingredienser

125g Rabarber

25g Socker

1st Gelatinblad

100g Grädde

Utrustning

Mixer

Spritspåse

Silikonform

Tillvägagångssätt

Använder du frysta rabarber så mixa dessa i mixer till en puré. Använder du färska rabarber skivar du dessa tunt innan du mixar för att undvika att rabarberpurén blir trådig. Har du en Pacojet så stoppa ner rabarber i den, frys och mixa.
Blötlägg gelatinbladet och värm puré tillsammans med socker och gelatin tills det smält samman. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa grädden och vänd ner purén. Fyll smeten i en spritspåse och fyll silikonformen. Ställ formen i frysen och vänta tills den är ordentligt fryst innan du ploppar ur moussen ur formen. Förvara i en burk i frysen tills de är dags att användas.

Jordgubbsmousse

Ingredienser

150g Jordgubbar
25g Socker
1st Gelatinblad
100g Grädde

Utrustning

Mixer

Spritspåse

Silikonform

Tillvägagångssätt

Mixa jordgubbar till en puré. Det går bra att använda både färska och frysta. De frysta brukar ha en lite mer syltig / mogen smak men är ju oftast billigare. Vill man jobba lite extra så passerar man purén efteråt så att man får bort fröna som sitter på utsidan av jordgubbarna.
Blötlägg gelatinbladet och värm purén tillsammans med socker och gelatin tills det smält samman. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa grädden och vänd ner purén. Fyll smeten i en spritspåse och fyll silikonformen. Ställ formen i frysen och vänta tills den är ordentligt fryst innan du ploppar ur moussen ur formen. Förvara i en burk i frysen tills de är dags att användas.

Chokladkräm och dulce de leche i spritsar

Chokladkräm

Ingredienser

75g Choklad ca 55%
150g Smör
100g Florsocker

Utrustning

Spritspåse

Tyll

Tillvägagångssätt

Ta fram smöret och dela det i bitar. Låt det bli rumstempererat. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. När den är smält, ställ den åt sidan så den svalnar. Vispa smöret och florsockret till ett fluff och vänd ner den smälta chokladen. Fyll en spritspåse med önskad sprits. Du kan lägga den i kylen om du inte ska använda den direkt, men tänk då på att den måste tas ut en stund innan för att mjukna.

Dulce de leche

Ingredienser

1 burk Kondenserad mjölk, söt

Utrustning

Spritspåse

Tyll

Tillvägagångssätt

Ställ burken med kondenserad mjölk i en kastrull och täck med vatten. Koka på svag värme i ca 2 timmar. Ställ burken i kylen och öppna den när det är dags att använda den. Sätt en tyll i en spritspåse och fyll med kolasåsen (dulce de lechen). Skulle den blivit för tjock så går den att spä med lite grädde.

Puffad quinoabotten

Ingredienser

50g Puffad Quinoa
20g Vit choklad (Waina)

Utrustning

Utstickare

Silikonmatta

Tillvägagångssätt

Smält den vita chokladen och bland med quinoan. Ställ en utstickare i lagom storlek på en silikonmatta och skapa en botten av vit chokladquinoa. Ta bort utstickaren och låt stelna i kyl.

Lägg och dekoration

Ingredienser

Jordgubbar
Rabarber
Trädgårdssyra
Pistagenötter

Tillvägagångssätt

Placera botten i mitten av en tallrik och ställ på de olika mousserna. Spritsa chokladkräm och dulce i utrymmena mellan. Toppa med hackad pistage, rabarber, jordgubbar och blad.

Lycka till!

Recept på vårdessert vår vårig våren dessert efterrätt rabarber och jordgubbe jordgubbar johan heibert gastronomi söders gourmet utan rabarb i bakgrunden

Vårdessert med rabarber och jordgubbar. Recept från Söders gourmet
En del av ingredienserna har vi fått av våra vänner på Werners gourmetservice

Silikonformarna kommer från Italienska Silikomart som designar och producerar allt i sina egna lokaler i norra Italien. Alla silikonformar och mattor från Silikomart klarar ugn, diskmaskin, frys och mikrovågsugn.

Recept och kock: Johan Heibert Instagram
Fotograf: Patric Clinton Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × tre =