Söders Gourmet

Nyårsdessert 2023 med Körsbär, choklad, hallon och yoghurt

Nyårsdessert 2020 med Körsbär, choklad, hallon och yoghurt Recept från Söders gourmet

Nyårsdessert 2023 med Körsbär, choklad, hallon och yoghurt

Nyårsdessert 2023 med Körsbär, choklad, hallon och yoghurt

Nyårsdessert 2023 med Körsbär, choklad, hallon och yoghurt (eller den lite längre versionen av rätten: Körsbärssorbet med chokladkaka smaksatt med rosépeppar. Yoghurtmousse, hallonkola och karamelliserade pekannötter). Denna nyårs dessert komemr att göra ditt nyår till något alldeles extra. 🙂

Nyåret närmar sig och det är dags att börja planera middagen. Här kommer vårt förslag på nyårsdesserten! Körsbärssorbet med chokladkaka, hallonkola och yoghurtmousse.

Allt till denna dessert för nyår går att förbereda dagen innan och gör serveringen otroligt lätt. Vi har gjutit de olika komponenterna i silikonformar från Silikomart Professional. Fina runda formar som är tillverkade i livsmedelsgodkänt silikon som klarar både frysning och ugn. Från – 60°C -+230°C. Tål mikrovågsugn och maskindisk.

Formarna är olika storlekar av Truffles men det går självklart att gjuta i andra former också om så önskas.

Nyårsdessert 2023

Körsbärssorbet

Ingredienser

400g Urkärnade körsbär

100 g Socker                               

50g Vatten

50g Citronjuice

(2g Gelatin)

Utrustning

Mixer

Glassmaskin

Spritspåse

Silikonform

Burkar

Så här tilllagar du din Nyårsdessert 2023

Lägg gelatinbladet i en kastrull och slå på vattnet (vill du inte använda gelatin så går det bra utan). Låt koka upp. Mixa allt i mixer. Smaka av med socker och citronjuice. Frys i bägare / kör i glassmaskin. Fyll en sprits och spritsa i silikonform. Frys formen, gärna över natten. Ploppa och servera eller lägg i burk och förvara i frys till det är dags att servera.

Choklad skall smältas till denna nyårsefterrätt

Chokladkaka (med rosépeppar)

Ingredienser

125g Choklad (Valrhona Caranoa 55%)

125g smör

175g Rörsocker

2st ägg

150g mjölk

150g vetemjöl

1g bakpulver

1g Rosépeppar (ta mer peppar för mer hetta)

Utrustning

Spritspåse

Silikonform

Tillvägagångssätt

Smält choklad och smör tillsammans. Vispa ägg och socker. Blanda ut bakpulvret i vetemjölet och vispa ihop alla ingredienser och spritsa ner i silikonform. Baka i ugn på 200°C tills den svält och torkat till på ytan (tiden är beroende på storlek på formen). Frys och tryck ur kakan ur formen. Skär av det som växt ur. Värm gärna bollarna inför servering. Rosépeppar ger en otroligt härlig bakgrundshetta till kakan.

Renskär chookladen till nyårsdesserten

Yoghurtmousse

Ingredienser

350g Vispgrädde

50g Socker

400g Yoghurt Grekisk

4g Gelatin

Utrustning

Spritspåse

Silikonform

Tillvägagångssätt

Blötlägg gelatinet, värm upp grädden tillsammans med socker och gelatin så det löser upp sig. Låt kallna. Vispa upp gräddblandningen och vänd ner yoghurten. Fyll en spritspåse och spritsa ner i en silikonform. Frys och ploppa, förvara i frys till en ca timme innan servering (så moussen hinner tina). Tänk på att den kan vara svår att flytta en tinad mousse så ställ den gärna direkt på tallrik.

Rosépeppar adderas till nyårsefterrätten

Hallonkola

Ingredienser

200g Hallonpuré

1 Vaniljstång

200g Vispgrädde

250g Strösocker

100g Ljus sirap

Utrustning

Termometer

Silikonform

Tillvägagångssätt

Skrapa ur vaniljstången och blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka under omrörning till 125°C. Plocka ur vaniljstången och häll smeten i silikonform. Låt kallna helt innan du ploppar ur kolan ur formen.

Hallonkulor från Valrhona

Lägg och garnering

Ingredienser

Karamelliserade pekannötter

Hallonchokladkulor små

Hallonchokladkulor stora

Hallonpulver (mixade frystorkade hallon)

Hallon

Röd Oxalis (ört, kan bytas mot annan ört)

Shisokrasse (ört, kan bytas mot annan ört)

Tillvägagångssätt

Blanda de olika storlekarna av bollar av körsbärssorbet, chokladkaka, yoghurtmousse och hallonkola, hacka pekannötterna och garnera med nötter, hallonkulorna och hallon. Pudra lite hallonpulver över med hjälp av en tesil. Avsluta med några blad från örterna.

Lycka Till med din nyårsdessert!

Färdig Nyårsdessert 2023
Nyårsdessert 2020 med Körsbär, choklad, hallon och yoghurt Recept från Söders gourmet

En del av ingredienserna har vi fått av våra vänner på Werners gourmetservice

Silikonformarna kommer från Italienska Silikomart som designar och producerar allt i sina egna lokaler i norra Italien. Alla silikonformar och mattor från Silikomart klarar ugn, diskmaskin, frys och mikrovågsugn.

Fotograf Patrick Clinton

1 reaktion på ”Nyårsdessert 2023 med Körsbär, choklad, hallon och yoghurt”

  1. Hej! Ett par frågor:
    Det står 150 g mjölk i kakreceptet, men inte i vilket skede den ska blandas i? Ska det verkligen vara mjölk i kakan?
    Det står gelatin i moussereceptet. Jag vill inte använda gelatin utan isåfall agar agar. Hur mycket tar man då och hur använder jag det för bra resultat?
    Tack på förhand!
    Mvh Inger

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
0
    0
    Din varukorg
    Du har ingenting i din varukorgÅtergå till butiken