Nu ska kärleken firas med en alla hjärtans dag dessert! Alla hjärtans dag är det vanligaste namnet på Valentindagen. Traditionen av att fira denna dag kommer från USA och härstammar från traditioner runt Sant Valentin från medeltiden i England och Frankrike. Alla hjärtans dag / Valentine´s day / Valentindagen / Sankt Valentins dag / Vändagen firas den 14e februari.
Rosa och vitt
Rosa och vitt är temat för vår dessert där hallon får stå för det rosa och vit choklad och maräng får stå för det vita.
Alla hjärtans dag dessert
– Dessert med hallonmousse, hallontryffel, vit chokladtryffel, vaniljmousse och maräng. Dekorerad med blad, blommor och hallon.
Hallonmousse
Ingredienser
150g Frysta hallon
25g Socker
1st Gelatinblad
100g Grädde
Utrustning
Tillvägagångssätt
Blötlägg gelatinet. Koka upp hallonen tillsammans med socker och gelatinet, mixa med stavmixer och sila bort kärnorna. Låt svalna. Vispa grädden, inte för hårt. Vänd ihop med purén. Fyll en sprits. Fyll silikonformar och frys. Ploppa formarna och ställ på tallrik.
Hallontryffel, Vit chokladtryffel
Ingredienser
50g Valrhona Inspiration Hallon
50g Valrhona Inspiration Waina
50g Grädde
100g Valrhona Inspiration Waina
30g Grädde
20g Smör
1st Vit chokladspray
Utrustning
Tillvägagångssätt
Koka upp grädden och slå hälften över en skål med Valrhona Inspiration Hallon och Valrhona Inspiration Waina. Och andra hälften över en skål med Valrhona Inspiration Waina och smör. Låt vila lite och mixa sedan slätt med en stavmixer. Fyll sedan silikonform och frys. Ploppa och lägg direkt på tallrik då de är rätt kladdiga tryfflar. Den vita sprayar du vit med chokladsprayet innan den läggs på tallriken.
Vaniljmousse
Ingredienser
1st vaniljstång
500g mjölk
120g socker
100g (5st) äggulor
40g majsstärkelse
50 g smör
200g Grädde
Utrustning
Tillvägagångssätt
Skrapa ur vaniljstången och blanda alla ingredienser utom smöret och grädden i en kastrull. Värm under omrörning tills den tjocknar (80-90°C), kyl. Vispa grädden och vänd ihop med vaniljkrämen. Fyll en spritspåse med valfri tyll och spritsa på tallriken.
Maräng
Ingredienser
60g (2st) äggvita
60g socker
60g florsocker
Utrustning
Tillvägagångssätt
Vispa äggvita och socker till ett styvt fluff. Fyll en spritspåse med önskad tyll och spritsa på silikonmattan. Torka i torkugn på 60°C tills helt torra, ca 2-4h.
Lägg och dekoration
Ingredienser
Hallon
Gröna blad
Blommor
Tillvägagångssätt
Placera hallonmoussen i mitten av tallriken. På och runt ställer du tryfflar, maränger hallon och vaniljmousse. Avsluta med gröna blad och blomblad.
Lycka Till!
Alla hjärtans dag dessert. Recept från Söders gourmet
En del av ingredienserna har vi fått av våra vänner på Werners gourmetservice
Silikonformarna kommer från Italienska Silikomart som designar och producerar allt i sina egna lokaler i norra Italien. Alla silikonformar och mattor från Silikomart klarar ugn, diskmaskin, frys och mikrovågsugn.
Fotograf, recept och kock: Johan Heibert