Inför alla hjärtans dag i år så tänkte vi göra en tårta men så blev vi sugna på att göra en dessert istället. Då kom den roliga idén att göra en tårta och en dessert på samma komponenter! Här kommer därför först ett recept på en tårta med jordgubbsyoghurtmousse, citronpanna cotta, jordgubbskompott och pistagekaka allt förslutet i rödfärgad vit choklad. Och så gjorde vi en dessert på tallrik med samma komponenter.
Det kanske låter krångligt men här så har vi delat upp receptet så du kan välja att göra 2 tårtor eller ca 12 desserter
Tårta till Alla hjärtans dag med jordgubbsyoghurt, citron och pistage
Recept för ca två 4-6 bitars tårtor (600ml styck)
Rött chokladskal
Ingredienser
Kakaofett 60g
Gör så här
Smält den vita chokladen tillsammans med kakaofettet och mixa i den röda färgen. Temperera den röda chokladen till 40°C och häll den i tårtformen av silikon (Amorini origami 600). Häll den överflödiga chokladen i behållare så att bara ytan av silikonformen är täckt. Ställ formen i frysen.
Jordgubbskompott
Ingredienser
Socker 60g
Agar agar 4g
Gelatin 2,5g
Jordgubbar 2st
Gör så här
Blanda socker och agar agar. Blötlägg gelatinet. Värm purén till 30°C och blanda i sockret och agar agar. Värm under omrörning tills det nästan kokar och blanda ner gelatinet. Hacka jordgubbarna och vänd ner. Gjut i rund silikonform med en diameter på 13,5cm (Tor rund 135x50mm). Gjut ca 1 cm högt och ställ i frysen.
Citronpanna cotta
Ingredienser
Grädde 500g
Socker 100g
Gelatin 5g
Citron 1/2st
Gör så här
Blötlägg gelatinet, värm grädde och socker och tillsätt saft och zest från en halv citron. När den kokat upp, vispa ner gelatinet och gjut i formen med den frysta jordgubbskompotten. Ställ tillbaka i frysen och när den är fryst, ploppa den och ställ tillbaka i frysen.
Pistagekaka
Ingredienser
Ägg 1st
Socker 65g
Vetemjöl 20g
Bakpulver 2g
Gör så här
Vispa ägg och socker till ett fluff, tillsätt pistagepastan. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner. Fyll silikonformen som du använt för panna cotta och jordgubbskompott. Fyll ca 1 cm och baka i ugn på 180°C i ca 15 minuter. Låt den kallna och tryck ner den frysta panna cottan och jordgubbskompotten. Använd stansringen från Amorini origami 600 för att stansa ut en hjärtform. Lägg tillbaka i frysen.
Jordgubbsyoghurtmousse
Ingredienser
Vispgrädde 200g
Jordgubbsyoghurt 200g
Grädde 50g
Socker 50g
Gelatin 5g
Gör så här
Blötlägg gelatinet och värm den lilla mängden grädde tillsammans med sockret. När det kokar tillsätt gelatinet, låt kallna på bänken. Under tiden, vispa den stora mängden grädde. När den varma grädden kommit ner i till 40°C vänd först ner yoghurten sedan den vispade grädden i omgångar så att du behåller så mycket volym som möjligt. Fyll en spritspåse med moussen.
Fyll hjärtformen som är rödfärgad av choklad till hälften med moussen och se till att kanterna är täckta. Tryck ner hjärtat med jordgubbskompott, panna cotta och pistagebotten. Fyll på med mer mousse runt om och släta ut med en palett. Ställ tillbaka i frysen.
Garnie
Ingredienser
Pistagenötter 10g
Gör så här
Smält den vita chokladen och häll den i en silikonform med platta runda gjutningar (SF030). Hacka nötterna och smula över chokladen. Ställ i kylen tills den stelnat.
Servering
Ploppa tårtan och låt den tina i kylen, fäst garneringen på tårtan med lite choklad.
Dessert till Alla hjärtans dag med jordgubbsyoghurt, citron och pistage
Receptet är för ca 12 desserter
Pistagekaka
Ingredienser
Ägg 1st
Socker 65g
Vetemjöl 20g
Bakpulver 2g
Gör så här
Vispa ägg och socker till ett fluff, tillsätt pistagepastan. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner. Baka på en silikonmatta i ugn på 180°C i ca 15 minuter. Låt den kallna och stansa runda brickor.
Jordgubbskompott
Ingredienser
Socker 60g
Agar agar 4g
Gelatin 2,5g
Gör så här
Blanda socker och agar agar. Blötlägg gelatinet. Värm purén till 30°C och blanda i sockret och agar agar. Värm under omrörning tills det nästan kokar och blanda ner gelatinet. Häll kompotten i en behåller och ställ i kylen. Efter 4 timmar i kyl mixa till en kräm med en stavmixer och lägg krämen i en spritspåse.
Citronpanna cotta
Ingredienser
Grädde 500g
Socker 100g
Gelatin 5g
Citron 1/2st
Gör så här
Blötlägg gelatinet, värm grädde och socker och tillsätt saft och zest från en halv citron. När den kokat upp, vispa ner gelatinet och gjut i en rund platt form (Decor-A Rund 50). Ställ i frysen.
Jordgubbsyoghurtmousse
Ingredienser
Vispgrädde 200g
Jordgubbsyoghurt 200g
Grädde 50g
Socker 50g
Gelatin 5g
Gör så här
Blötlägg gelatinet och värm den lilla mängden grädde tillsammans med sockret, när det kokar tillsätt gelatinet, låt kallna på bänken. Under tiden, vispa den stora mängden grädde. När den varma grädden kommit ner i till 40°C vänd först ner yoghurten sedan den vispade grädden i omgångar så att du behåller så mycket volym som möjligt. Fyll en spritspåse med moussen och fyll hjärtformar (Cupido 30) och ställ i frysen.
Rött chokladskal
Ingredienser
Kakaofett 60g
Gör så här
Smält den vita chokladen tillsammans med kakaofettet och mixa i den röda färgen. Temperera den röda chokladen till 40°C och häll den i en skål. Ploppa moussen och medan den är fryst, doppa den i chokladen.
Garnie
Ingredienser
Pistagenötter 10g
Gör så här
Smält den vita chokladen och häll den i en silikonform med platta runda gjutningar (SF030). Hacka nötterna och smula över chokladen. Ställ i kylen tills den stelnat.
Färdigställ desserten
Ingredienser
Pistagenötter 50g
Röd oxalis
Gör så här
Placera kakan på mitten av tallriken och hacka lite pistagenötter och strö på. Placera panna cottan ovanpå och ställ det röda hjärtat ovanpå. Spritsa några toppar med jordgubbskräm och dekorera med chokladkulor, andra goda smågrejer, röd oxalis och den vita chokladskivan med pistage på
Lycka till med Alla hjärtans dag! Dessert eller Tårta?
Tack till
-
TOR rund 135x50mm170.00 SEK (136.00 SEK ex moms)
-
SF030 Mini Florentins 5ml142.00 SEK (113.60 SEK ex moms)
-
Amore Origami 600 Hjärta silikonform320.00 SEK (256.00 SEK ex moms)
-
Stavmixer – Robot Coupe Mini MP 190 V.V.4,150.00 SEK (3,320.00 SEK ex moms)
-
Spritspåsar 56x30cm 100-pack260.00 SEK (208.00 SEK ex moms)
-
Cupido 30 Hjärtan225.00 SEK (180.00 SEK ex moms)
-
VIT CHOKLAD 25% BIANCA ARI GIOARI 3KG765.00 SEK (683.04 SEK ex moms)
-
VIT CHOKLAD 34% BIANCA AVORIO GIOARI 3KG815.00 SEK (727.68 SEK ex moms)
-
Pistagepasta 150g – Pistasch paste185.00 SEK (165.18 SEK ex moms)
-
Therma 1 från ETI – digitaltermometer1,795.00 SEK (1,436.00 SEK ex moms)
-
Pulverfärg för choklad RÖD 20g210.00 SEK (187.50 SEK ex moms)
-
Thermapen One – digital kökstermometer949.00 SEK (759.20 SEK ex moms)