Söders Gourmet

0

Alla hjärtans dag! Dessert eller Tårta?

Alla hjärtans dag! Dessert eller Tårta? silikomart professional söders gourmet johan heibert gastronomi

Alla hjärtans dag! Dessert eller Tårta?

Inför alla hjärtans dag i år så tänkte vi göra en tårta men så blev vi sugna på att göra en dessert istället. Då kom den roliga idén att göra en tårta och en dessert på samma komponenter! Här kommer därför först ett recept på en tårta med jordgubbsyoghurtmousse, citronpanna cotta, jordgubbskompott och pistagekaka allt förslutet i rödfärgad vit choklad. Och så gjorde vi en dessert på tallrik med samma komponenter.

Det kanske låter krångligt men här så har vi delat upp receptet så du kan välja att göra 2 tårtor eller ca 12 desserter

Tårta till Alla hjärtans dag med jordgubbsyoghurt, citron och pistage

Alla hjärtans dag! Tårta till Alla hjärtans dag med jordgubbsyoghurt, citron och pistage silikomart professional söders gourmet johan heibert gastronomi

Recept för ca två 4-6 bitars tårtor (600ml styck)

Rött chokladskal

Ingredienser

Vit choklad 140g

Kakaofett 60g

Rött färgpulver 5g

Gör så här

Smält den vita chokladen tillsammans med kakaofettet och mixa i den röda färgen. Temperera den röda chokladen till 40°C och häll den i tårtformen av silikon (Amorini origami 600). Häll den överflödiga chokladen i behållare så att bara ytan av silikonformen är täckt. Ställ formen i frysen.

Jordgubbskompott

Ingredienser

Jordgubbspuré 250g

Socker 60g

Agar agar 4g

Gelatin 2,5g

Jordgubbar 2st

Gör så här

Blanda socker och agar agar. Blötlägg gelatinet. Värm purén till 30°C och blanda i sockret och agar agar. Värm under omrörning tills det nästan kokar och blanda ner gelatinet. Hacka jordgubbarna och vänd ner. Gjut i rund silikonform med en diameter på 13,5cm (Tor rund 135x50mm). Gjut ca 1 cm högt och ställ i frysen.

Citronpanna cotta

Ingredienser

Grädde 500g

Socker 100g

Gelatin 5g

Citron 1/2st

Gör så här

Blötlägg gelatinet, värm grädde och socker och tillsätt saft och zest från en halv citron. När den kokat upp, vispa ner gelatinet och gjut i formen med den frysta jordgubbskompotten. Ställ tillbaka i frysen och när den är fryst, ploppa den och ställ tillbaka i frysen.

Pistagekaka

Ingredienser

Ägg 1st

Socker 65g

Pistagepaste 40g

Vetemjöl 20g

Bakpulver 2g

Gör så här

Vispa ägg och socker till ett fluff, tillsätt pistagepastan. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner. Fyll silikonformen som du använt för panna cotta och jordgubbskompott. Fyll ca 1 cm och baka i ugn på 180°C i ca 15 minuter. Låt den kallna och tryck ner den frysta panna cottan och jordgubbskompotten. Använd stansringen från Amorini origami 600 för att stansa ut en hjärtform. Lägg tillbaka i frysen.

Jordgubbsyoghurtmousse

Ingredienser

Vispgrädde 200g

Jordgubbsyoghurt 200g

Grädde 50g

Socker 50g

Gelatin 5g

Gör så här

Blötlägg gelatinet och värm den lilla mängden grädde tillsammans med sockret. När det kokar tillsätt gelatinet, låt kallna på bänken. Under tiden, vispa den stora mängden grädde. När den varma grädden kommit ner i till 40°C vänd först ner yoghurten sedan den vispade grädden i omgångar så att du behåller så mycket volym som möjligt. Fyll en spritspåse med moussen.

Fyll hjärtformen som är rödfärgad av choklad till hälften med moussen och se till att kanterna är täckta. Tryck ner hjärtat med jordgubbskompott, panna cotta och pistagebotten. Fyll på med mer mousse runt om och släta ut med en palett. Ställ tillbaka i frysen.

Garnie

Ingredienser

Vit choklad 20g

Pistagenötter 10g

Gör så här

Smält den vita chokladen och häll den i en silikonform med platta runda gjutningar (SF030). Hacka nötterna och smula över chokladen. Ställ i kylen tills den stelnat.

Servering

Ploppa tårtan och låt den tina i kylen, fäst garneringen på tårtan med lite choklad.

Dessert till Alla hjärtans dag med jordgubbsyoghurt, citron och pistage

Alla hjärtans dag! Dessert till Alla hjärtans dag med jordgubbsyoghurt, citron och pistage silikomart professional söders gourmet johan heibert gastronomi

Receptet är för ca 12 desserter

Pistagekaka

Ingredienser

Ägg 1st

Socker 65g

Pistagepaste 40g

Vetemjöl 20g

Bakpulver 2g

Gör så här

Vispa ägg och socker till ett fluff, tillsätt pistagepastan. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner. Baka på en silikonmatta i ugn på 180°C i ca 15 minuter. Låt den kallna och stansa runda brickor.

Jordgubbskompott

Ingredienser

Jordgubbspuré 250g

Socker 60g

Agar agar 4g

Gelatin 2,5g

Gör så här

Blanda socker och agar agar. Blötlägg gelatinet. Värm purén till 30°C och blanda i sockret och agar agar. Värm under omrörning tills det nästan kokar och blanda ner gelatinet. Häll kompotten i en behåller och ställ i kylen. Efter 4 timmar i kyl mixa till en kräm med en stavmixer och lägg krämen i en spritspåse.

Citronpanna cotta

Ingredienser

Grädde 500g

Socker 100g

Gelatin 5g

Citron 1/2st

Gör så här

Blötlägg gelatinet, värm grädde och socker och tillsätt saft och zest från en halv citron. När den kokat upp, vispa ner gelatinet och gjut i en rund platt form (Decor-A Rund 50). Ställ i frysen.

Jordgubbsyoghurtmousse

Ingredienser

Vispgrädde 200g

Jordgubbsyoghurt 200g

Grädde 50g

Socker 50g

Gelatin 5g

Gör så här

Blötlägg gelatinet och värm den lilla mängden grädde tillsammans med sockret, när det kokar tillsätt gelatinet, låt kallna på bänken. Under tiden, vispa den stora mängden grädde. När den varma grädden kommit ner i till 40°C vänd först ner yoghurten sedan den vispade grädden i omgångar så att du behåller så mycket volym som möjligt. Fyll en spritspåse med moussen och fyll hjärtformar (Cupido 30) och ställ i frysen.

Rött chokladskal

Ingredienser

Vit choklad 140g

Kakaofett 60g

Rött färgpulver 5g

Gör så här

Smält den vita chokladen tillsammans med kakaofettet och mixa i den röda färgen. Temperera den röda chokladen till 40°C och häll den i en skål. Ploppa moussen och medan den är fryst, doppa den i chokladen.

Garnie

Ingredienser

Vit choklad 20g

Pistagenötter 10g

Gör så här

Smält den vita chokladen och häll den i en silikonform med platta runda gjutningar (SF030). Hacka nötterna och smula över chokladen. Ställ i kylen tills den stelnat.

Färdigställ desserten

Ingredienser

Pistagenötter 50g

Röd oxalis

Chokladkulor

Gör så här

Placera kakan på mitten av tallriken och hacka lite pistagenötter och strö på. Placera panna cottan ovanpå och ställ det röda hjärtat ovanpå. Spritsa några toppar med jordgubbskräm och dekorera med chokladkulor, andra goda smågrejer, röd oxalis och den vita chokladskivan med pistage på

Lycka till med Alla hjärtans dag! Dessert eller Tårta?

Alla hjärtans dag! Dessert eller tårta till Alla hjärtans dag med jordgubbsyoghurt, citron och pistage silikomart professional söders gourmet johan heibert gastronomi

Tack till

Johan Heibert Gastronomi

Silikomart Professional

Rational

Robot-coupe

Våra andra recept

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
0
    0
    Din varukorg
    Du har ingenting i din varukorgÅtergå till butiken