Dags att börja baka inför mors dag? Här är vårt tips: Morsdagstårta med Jordgubbar, rabarber och mandel för 4-6 personer. En rödglazad moussetårta med jordgubbsmousse, jordgubb- och rabarberkompott, mandelbotten och vit chokladdekor.
Morsdagstårta med Jordgubbar, rabarber och mandel för 4-6 personer
Mandelbotten
Ingredienser
Socker 65g
Ägg 50g
Utrustning
Silikonform: Tor rund 135x50mm
Stansring från Kit magia del tempo
Gör så här
Vispa socker och ägg fluffigt och vänd ner mandelmjölet. Baka i en rund form på ca 13cm Exempelvis Tor rund 135x50mm. Annars bakar du i en lagom springform med smörpapper. Baka den i varmluftsugn på 180°C i ca 15 minuter. Frys den och använd den röda stansringens bulsiga sida för att stansa ut rätt storlek på botten.
Rabarber- och jordgubbskompott
Ingredienser
Rabarber 100g
Socker 30g
Utrustning
Silikonform: Tor rund 135x50mm
Stansring från Kit magia del tempo
Gör så här
Hacka rabarberna fint. Blötlägg gelatinet och blanda socker och pektin. Häll purén i en kastrull och när den inte längre är fryst tillsätter du pektin- och sockerblandningen. Koka upp den under omrörning, krama ur gelatinbladen och tillsätt dessa. Tillsätt de hackade rabarberna och gjut i en rund form på ca 13cm Exempelvis Tor rund 135x50mm. Frys formen. Ta fram och ploppa kompotten ur formen och stansa en ring med den släta sidan av den röda stansringen. Ställ tillbaka kompotten i frysen.
Jordgubbsmousse
Ingredienser
Grädde 190g
Socker 35g
Utrustning
Silikonform: Kit magia del tempo
Gör så här
Blötlägg gelatinet och värm hälften av jordgubbspurén tillsammans med sockret. När den kokat upp tillsätt det utkramade gelatinet. Rör ut det, ta bort från värmen och tillsätt resten av purén. Vispa grädden och vänd ner puréblandningen när det kommit ner under 35°C. Lägg i en spritspåse och fyll silikonformen till lite under hälften, tryck ner kompotten och spritsa i mer mousse och avsluta med att trycka ner mandelkakan. Stoppa in tårtan i frysen.
Glaze
Ingredienser
Socker 150g
Vatten 75g
Kondenserad mjölk 90g
Utrustning
Gör så här
Blötlägg gelatinbladet och koka upp socker, glukos och vatten. Tillsätt det utkramade gelatinet, rör ut och häll över den vita chokladen. Mixa med en stavmixer och tillsätt först den kondenserade mjölken och sedan absolu cristal. Använd glazen vid ca 34-40°C
Färdigställning av tårtan
Ingredienser
Vit chokladganache
Jordgubbsmousse
Blommor och blad
Utrustning
Gör så här
Ploppa tårtan och ställ den frusen på ett galler, glaza den och flytta den till en tallrik eller fat.
Vi har dekorerat vår tårta med ett flarn av tempererad vit choklad, jordgubbsmousse gjutna i små silikonformar, vit choklad ganache, frystorkad jordgubbspuré, små krispiga kulor av vit choklad samt några blommor och blad.
Låt tårtan tina i kyl innan servering!
Låt väl smaka och lycka till med din Morsdagstårta med Jordgubbar, rabarber och mandel
Tack till
Morsdagstårta med Jordgubbar, rabarber och mandel
Morsdagstårta Jordgubbar rabarber mandel