Denna tropiska tårta är en dröm för kokos- och passionsfruktsälskare. Med en krispig kokoskaka i botten, silkeslen vit chokladmousse och frisk passionsfruktsmousse, toppas tårtan med rostade kokosflakes för extra textur och smak. Perfekt för när du vill imponera på dina gäster med något elegant och fräscht!
Räcker till:
3 tårtor (12 bitar per tårta)
Ingredienser
Kokoskaka (botten)
- 100 g smör
- 200 g riven kokos
- 180 g socker
- 2 ägg
Vit chokladmousse
- 200 g mjölk
- 16 g gelatinpulver (bovint gelatin)
- 500 g vit choklad, hackad
- 500 g vispgrädde
Passionsfruktsmousse
- 26 g gelatinpulver
- 275 g socker
- 150 g passionsfruktspuré (rumstempererad)
- 450 g passionsfruktspuré (kall)
- 1000 g vispgrädde
Topping
- Rostad kokosflakes
Instruktioner
1. Kokoskaka (botten)
- Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. När det är helt smält, dra av från plattan och tillsätt den rivna kokosen och sockret. Rör om tills allt är väl blandat och låt svalna något.
- Vispa ner ägg ett i taget tills smeten är jämn. Låt smeten svälla i några minuter.
- Platta ut två ordentliga klickar kokossmet i en silikonform med 16cm i diameter
- Grädda i ugnen på 180°C i cirka 10 minuter, tills kokoskakorna har fått en lätt gyllenbrun yta. Platta till kakan om den har rest sig ojämnt.
- Låt bottnarna svalna och ställ dem sedan i frysen medan du förbereder resten av tårtan.
2. Vit chokladmousse
- Blötlägg gelatinpulvret i mjölken genom att låta det stå i 5 minuter.
- Tillsätt en liten mängd av den vita chokladen för att förhindra att mjölken bränner vid och värm upp mjölken försiktigt i en kastrull tills gelatinet lösts upp helt. och rör sedan ner resten av chokladen när mjölken börjar koka. Dra av kastrullen från värmen och rör tills du har en slät chokladkräm.
- Häll den smälta vita chokladen i en bunke och låt svalna något.
- Vispa under tiden grädden löst (den ska vara mjuk och inte för styv).
- Vänd försiktigt ner den vispade grädden i den smälta chokladen, i tre omgångar, för att bevara så mycket volym som möjligt.
- Fyll en spritspåse med moussen. Spritsa sedan ut moussen i silikonformar – använd en form för tårtans mittdel (16 cm, samma som kokosbotten) och en dekorativ form till toppen. Ställ in i frysen för att stelna.
3. Passionsfruktsmousse
- I en kastrull, blanda gelatinpulvret, sockret och 150 g passionsfruktspuré. Låt stå i 5 minuter för att gelatinet ska mjukna.
- Värm blandningen försiktigt tills gelatinet smält helt. Tillsätt sedan den kalla passionsfruktspurén (450 g) och rör om för att snabbt få ner temperaturen.
- Vispa grädden tills den är löst vispad, precis som för den vita chokladmoussen.
- Vänd ner grädden i passionsfruktblandningen i tre steg, precis som tidigare. Häll smeten i en spritspåse.
4. Montering av tårtan
- Ta fram kokosbotten och den frysta vita chokladmoussen ur frysen.
- Fyll en 18 cm silikonform till lite under hälften med passionsfruktsmoussen.
- Tryck ner den frysta vita chokladmoussen i mitten och fyll på med mer passionsmousse runtom.
- Lägg kokosbotten ovanpå och tryck försiktigt till.
- Ställ in hela tårtan i frysen igen för att stelna ordentligt.
5. Avslutning och garnering
- När tårtan är helt fryst, plocka ur den ur silikonformen och lägg den på ett serveringsfat.
- Lägg på den dekorativa vita chokladmoussen på toppen. Strö över rostad kokosflakes och låt den tina i kylen inför servering.
- Kockums Jernverk
Trävisp, 25 cm från Kockums Jernverk
69.00 SEK (55.20 SEK ex moms) Lägg till i varukorg - Övriga varumärken
Köksvåg Kern 500 gram 0.1 grams noggrannhet
1,227.00 SEK (981.60 SEK ex moms) Lägg till i varukorg - Kern
Köksvåg Kern 5 kilo 1 grams noggrannhet
1,900.00 SEK (1,520.00 SEK ex moms) Lägg till i varukorg - Bar
Rational iCombi Pro XS – Professionell kombiugn
92,950.00 SEK (74,360.00 SEK ex moms) Lägg till i varukorg - Bar
Slickepott Skedformad 25cm i värmetåligt silikon
155.00 SEK (124.00 SEK ex moms) Lägg till i varukorg - Bar
Slickepott Skedformad 36cm i värmetåligt silikon
170.00 SEK (136.00 SEK ex moms) Lägg till i varukorg - Bar
Slickepott Skedformad 41cm i värmetåligt silikon
185.00 SEK (148.00 SEK ex moms) Lägg till i varukorg