Söders Gourmet

Jordgubbs- och vaniljtartelette

Jordgubbs- och vaniljtartelette

Jordgubbs- och vaniljtartelette

Här kommer nog försommarens godaste dessert, en jordgubbs- och vaniljtartelette! En tartelette med kolasås, hackade jordgubbar uppblandade med lite jordgubbssylt samt vaniljbavaroise. Toppad med färska jordgubbar, krossad maräng och frystorkade jordgubbar! Mer sommar än så här blir det inte!
En tartelette kan också kallas tartlett, tartlette och enkelt tart. Men det är alla samma sak. Ett tunt pajskal bakad i ugn, fylld med goda saker så som här, vanilj, kola och jordgubbar.
En bavaroise är en mousse med gelatin i sig, eller en vispad panna cotta med äggula i eller en glass som du formgjuter. Helt enkelt en god och underbar dessertkomponent!
Så, här kommer nu vårt recept på jordgubbs- och vaniljtartelette.
Börja först med vaniljbavaroisen eftersom den ska frysas innan den går att ploppa ur silikonformen.

Vaniljbavaroise

Ingredienser

100g Mjölk
100g Grädde
1st Vaniljstång
100g Socker
80g Äggula
2st Gelatinblad

200g Grädde

Utrustning

Termometer
Silikonform

Tillvägagångssätt

Blanda mjölk med den första grädden. Skrapa ur vaniljstången och lägg i gräddmjölken tillsammans med socker, äggula och gelatin. Värm under omrörning till 84°C. Det får inte koka. Låt svalna till rumstemperatur och ta ur vaniljstången. Vispa den andra grädden, inte för hårt, och vänd ner. Fyll silikonformen och frys den.

Pajskal (short crust / mördeg)

Jordgubbs- och vaniljtartelette -recept från - Söders gourmet - Johan Heibert Gastronomi short crust

Ingredienser

150g Smör
120g Socker
76g Florsocker
24g Mandelmjöl
45g Ägg
200g Mjöl
1g Salt
1g Vaniljsocker

Utrustning

Air mat
Tartringar

Tillvägagångssätt

Mixa smör och socker, tillsätt mandelmjöl, salt och vaniljsocker. Mixa ner ägget. Mixa ner mjölet. Låt degen vila i kyl. Kavla ut till 2,5mm, stansa och skär bitar som passar ringarna. Baka på air mat på 160°C i ca 5-10 minuter

Kolasås (dulce de leche)

Jordgubbs- och vaniljtartelette -recept från - Söders gourmet - Johan Heibert Gastronomi dulce de leche

Ingredienser

1 Burk söt kondenserad mjölk

Utrustning

Slickepott
Spritspåse

Tillvägagångssätt

Låt burken med kondenserad mjölk sjuda i ca 2 timmar utan att öppna den. Kyl den, öppna och lägg såsen i en spritspåse.

Jordgubbsfyllning

Jordgubbs- och vaniljtartelette -recept från - Söders gourmet - Johan Heibert Gastronomi jordgubbshack

Ingredienser

2st Jordgubbar
20g Jordgubbssylt

Tillvägagångssätt

Hacka jordgubbarna och blanda med sylten.

Färdigställande

Jordgubbs- och vaniljtartelette -recept från - Söders gourmet - Johan Heibert Gastronomi gjutning på

Ingredienser

2st Jordgubbar
5g Kolasås
1st Maräng
3st Skivor frystorkade jordgubbar
3st Gröna blad

Utrustning

Palett

Tillvägagångssätt

Spritsa kolasåsen i botten av tarteletten, fyll på med en sked hackade jordgubbar som är blandat med sylt. Ta fram och ploppa ur vaniljbavaroisen och med en palett ställ den på det fyllda skalet. Detta ska göras minst en timme innan servering då bavaroisen måste tina. Skiva jordgubbarna och lägg ovanpå, spritsa en klick med kolasås och smula maräng och frystorkade jordgubbar på. Avsluta med några gröna blad. Gärna harsyra.

Lycka till och hoppas det smakar!

Jordgubbs- och vaniljtartelette -recept från - Söders gourmet - Johan Heibert Gastronomi på matta under filmning

Tack till

Silikomart Professional

Johan Heibert Gastronomi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 + 20 =