Jordgubbs- och vaniljtartelette
Här kommer nog försommarens godaste dessert, en jordgubbs- och vaniljtartelette! En tartelette med kolasås, hackade jordgubbar uppblandade med lite jordgubbssylt samt vaniljbavaroise. Toppad med färska jordgubbar, krossad maräng och frystorkade jordgubbar! Mer sommar än så här blir det inte!
En tartelette kan också kallas tartlett, tartlette och enkelt tart. Men det är alla samma sak. Ett tunt pajskal bakad i ugn, fylld med goda saker så som här, vanilj, kola och jordgubbar.
En bavaroise är en mousse med gelatin i sig, eller en vispad panna cotta med äggula i eller en glass som du formgjuter. Helt enkelt en god och underbar dessertkomponent!
Så, här kommer nu vårt recept på jordgubbs- och vaniljtartelette.
Börja först med vaniljbavaroisen eftersom den ska frysas innan den går att ploppa ur silikonformen.
Vaniljbavaroise
Ingredienser
100g Mjölk
100g Grädde
1st Vaniljstång
100g Socker
80g Äggula
2st Gelatinblad
200g Grädde
Utrustning
Tillvägagångssätt
Blanda mjölk med den första grädden. Skrapa ur vaniljstången och lägg i gräddmjölken tillsammans med socker, äggula och gelatin. Värm under omrörning till 84°C. Det får inte koka. Låt svalna till rumstemperatur och ta ur vaniljstången. Vispa den andra grädden, inte för hårt, och vänd ner. Fyll silikonformen och frys den.
Pajskal (short crust / mördeg)
Ingredienser
150g Smör
120g Socker
76g Florsocker
24g Mandelmjöl
45g Ägg
200g Mjöl
1g Salt
1g Vaniljsocker
Utrustning
Tillvägagångssätt
Mixa smör och socker, tillsätt mandelmjöl, salt och vaniljsocker. Mixa ner ägget. Mixa ner mjölet. Låt degen vila i kyl. Kavla ut till 2,5mm, stansa och skär bitar som passar ringarna. Baka på air mat på 160°C i ca 5-10 minuter
Kolasås (dulce de leche)
Ingredienser
1 Burk söt kondenserad mjölk
Utrustning
Tillvägagångssätt
Låt burken med kondenserad mjölk sjuda i ca 2 timmar utan att öppna den. Kyl den, öppna och lägg såsen i en spritspåse.
Jordgubbsfyllning
Ingredienser
2st Jordgubbar
20g Jordgubbssylt
Tillvägagångssätt
Hacka jordgubbarna och blanda med sylten.
Färdigställande
Ingredienser
2st Jordgubbar
5g Kolasås
1st Maräng
3st Skivor frystorkade jordgubbar
3st Gröna blad
Utrustning
Tillvägagångssätt
Spritsa kolasåsen i botten av tarteletten, fyll på med en sked hackade jordgubbar som är blandat med sylt. Ta fram och ploppa ur vaniljbavaroisen och med en palett ställ den på det fyllda skalet. Detta ska göras minst en timme innan servering då bavaroisen måste tina. Skiva jordgubbarna och lägg ovanpå, spritsa en klick med kolasås och smula maräng och frystorkade jordgubbar på. Avsluta med några gröna blad. Gärna harsyra.