Dags för årets dessert inför alla hjärtans dag. Temat är ju rätt självklart: en kärleksfull dessert med härliga smaker i vitt och rosa. Årets dessert är en tolkning av marängsviss eller en tolkning av den mer internationella varianten Eton mess. Men om vi utgår från Marängsviss med vaniljglass, banan, maränger, grädde och chokladsås så har i vår version chokladsåsen blivit en chokladglass. Vaniljglassen och den vispade grädden har blivit en vaniljmousse och så har vi ersatt bananen med jordgubb i form av en jordgubbskräm, jordgubbsmaränger och frystorkade jordgubbar. Nedan hittar du recepten för Dessert till alla hjärtans dag 2024: Marängsviss 2.0
Chokladglass
Ingredienser
Choklad 50-60% 300g
Mjölk 300g
Grädde 300g
Äggula 175g
Socker 75g
Gelatin 2,5g
Gör så här
Blanda gelatinpulver med socker och vispa ut i mjölken. Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull och värm under omrörning till 83°C. Slå den varma lagen över chokladen. Rör runt så att det blir en homogen smet. Frys i bägare eller kyl och kör i glassmaskin. Fyll en spritspåse och fyll silikonform och ställ i frysen Vi använder silikonformen Ode 50.
Jordgubbsmaräng
Ingredienser
Jordgubbspuré 80g
Socker 80g
Florsocker 80g
Gör så här
Blanda socker, florsocker och äggvitepulver. Vispa tillsammans med puré till maräng. spritsa på silikonmatta. Torka på 60°C i torkugn i 4-6 timmar
Spritsbar jordgubbsgelé
Ingredienser
Socker 75g
Agar agar 3g
Jordgubbspuré 250g
Gör så här
Vispa ut socker och agar agar i lite av purén. Tillsätt resten av purén och koka upp under omrörning. Häll på ett fat och låt gelea i kylen. När det har satt sig dela upp i mindre delar med en sked och mixa till en puré. Häll purén i en spritspåse och vacka bort bubblorna i en vackmaskin.
Vaniljmousse
Ingredienser
Grädde 100g
Socker 50g
Gelatin 5g
Vaniljstång 1/2st
Grädde 350g
Gör så här
Blanda socker och gelatin och lös upp i lite av den första grädden, tillsätt resten av den första grädden och skrapa ur vaniljstången. Koka upp under omrörning och låt svalna. Vispa upp den andra grädden. Plocka ur vaniljstången och vänd ner vaniljgrädden i den vispade grädden. Fyll en spritspåse, spritsa i formar och frys. Vi använder två silikonformar: Cupido 30 och Truffle 20.
Chokladganache med brynt smör
Ingredienser
Smör 40g
Grädde 200g
Glukos 30g
Socker 30g
Gör så här
Bryn smöret i en kastrull och häll på grädden, tillsätt glukos och socker och koka upp. Stäng av plattan och tillsätt hackad choklad. Rör ihop och häll på en plåt som du plastar och ställer i kylen. När den kallnat, vispa upp den med en vanlig visp, inte elvisp och fyll spritspåse.
Vitt chokladflarn
Ingredienser
Vit choklad 60g
Vetemjöl 40g
Äggvita 50g
Florsocker 10g
Gör så här
Smält chokladen och låt den komma ner i temperatur. Blanda övriga ingredienser och vänd ihop med chokladen. Dra ut på mönstrad silikonmatta och baka på 140°C i 6 minuter. Pudra med frystokat jordgubbspulver.
Färdigställande av desserten
Ploppa ur vaniljmoussen ur silikonformarna och låt dem tina i kylen. Ploppa ur glassen och ställ den på tallriken, lägg dit ett hjärta och två bollar av moussen. Spritsa några klickar av ganachen och sedan jordgubbskrämen. Bränn undersidan av 2 maränger och placera totalt 3 maränger på desserten. Här avslutar vi med lite hackade brända mandlar, skivade frystorkade jordgubbar, några chokladkulor och några gröna blad. Sist läggs även det vita chokladflarnet på som är format som en fjäder.
Lycka till med Dessert till alla hjärtansdag 2024: Marängsviss 2.0
-
Ode 50225.00 SEK (180.00 SEK ex moms)
-
Cupido 30 Hjärtan225.00 SEK (180.00 SEK ex moms)
-
Truffles 20275.00 SEK (220.00 SEK ex moms)
-
Agar-agar 500 g från Sosa1,049.00 SEK (936.61 SEK ex moms)
-
Albuwhip – Albumin 500 g från Sosa739.00 SEK (659.82 SEK ex moms)
-
Sosa Gelatinpulver fr. nöt 750 g499.00 SEK (445.54 SEK ex moms)
-
Glukossirap 40 DE 1,5 kg från Sosa239.00 SEK (213.39 SEK ex moms)
-
Vaniljstång Tahitivanilj Grand Cru 5st 16-18cm – Raiatea650.00 SEK (580.36 SEK ex moms)
-
Grand Cru Vaniljstång Bourbon gourmet 2st 16-18cm – Madagaskar115.00 SEK (102.68 SEK ex moms)
-
Therma 1 från ETI – digitaltermometer1,795.00 SEK (1,436.00 SEK ex moms)
-
Melangeur – Conch för chokladtillverkning4,295.00 SEK (3,436.00 SEK ex moms)
-
Thermapen One – digital kökstermometer969.00 SEK (775.20 SEK ex moms)
-
Slickepott 41cm i värmetåligt silikon155.00 SEK (124.00 SEK ex moms)
-
Slickepott 36cm i värmetåligt silik145.00 SEK (116.00 SEK ex moms)
-
Slickepott 25cm i värmetåligt silikon125.00 SEK (100.00 SEK ex moms)
-
Bägare till PacoJet 6-pack Syntetiska beakers1,995.00 SEK (1,596.00 SEK ex moms)
-
Bägare till PacoJet 12-pack Syntetiska beakers4,119.00 SEK (3,295.20 SEK ex moms)
-
Pacojet 4 Sverige85,990.00 SEK (68,792.00 SEK ex moms)
-
Spritspåse i Silikon från Silikomart225.00 SEK (180.00 SEK ex moms)
-
Spritspåsar 36cm 24-pack135.00 SEK (108.00 SEK ex moms)
-
Spritspåsar 56x30cm 100-pack260.00 SEK (208.00 SEK ex moms)
-
Palett vinklad175.00 SEK (140.00 SEK ex moms)
-
Palett rak175.00 SEK (140.00 SEK ex moms)
-
Palett bred175.00 SEK (140.00 SEK ex moms)
-
Excalibur Silikonmatta200.00 SEK (160.00 SEK ex moms)
-
Stavmixer – Robot Coupe Mini MP 190 V.V.4,150.00 SEK (3,320.00 SEK ex moms)
-
Tyllset BOS36BIG 50mm960.00 SEK (768.00 SEK ex moms)
-
Vitamix Vita-prep 317,495.00 SEK (13,996.00 SEK ex moms)
-
Orved IDEA42 Kammarvakuummaskin med 40cm svetsbredd52,250.00 SEK (41,800.00 SEK ex moms)
-
Orved IDEA40 Kammarvakuummaskin med 40cm svetsbredd36,500.00 SEK (29,200.00 SEK ex moms)
-
Orved IDEA30 Kammarvakuummaskin med 30cm svetsbredd31,500.00 SEK (25,200.00 SEK ex moms)
-
PIUMA silikonmatta för fjädrar – GN 1/1 – Silikomart professional425.00 SEK (340.00 SEK ex moms)
-
Pincett Sashimi 20 cm140.00 SEK (112.00 SEK ex moms)
-
Pincett Sashimi 14 cm125.00 SEK (100.00 SEK ex moms)
-
Rational iCombi Pro 6 – 1/1 – Professionell kombiugn135,500.00 SEK (108,400.00 SEK ex moms)
-
Frystorka godis & mat hos oss – Hyr utrymme i vår frystork995.00 SEK (796.00 SEK ex moms)
-
Rational iCombi Pro XS – Professionell kombiugn92,950.00 SEK (74,360.00 SEK ex moms)
Tack till
Dessert till alla hjärtans dag
Dessert till alla hjärtans dag