Söders Gourmet

Dessert till alla hjärtans dag 2024: Marängsviss 2.0

Dessert till alla hjärtans dag 2024: Marängsviss 2.0 Året dessert är en tolkning av marängsviss eller den internationella varianten Eton mess

Dessert till alla hjärtans dag 2024: Marängsviss 2.0

Dags för årets dessert inför alla hjärtans dag. Temat är ju rätt självklart: en kärleksfull dessert med härliga smaker i vitt och rosa. Årets dessert är en tolkning av marängsviss eller en tolkning av den mer internationella varianten Eton mess. Men om vi utgår från Marängsviss med vaniljglass, banan, maränger, grädde och chokladsås så har i vår version chokladsåsen blivit en chokladglass. Vaniljglassen och den vispade grädden har blivit en vaniljmousse och så har vi ersatt bananen med jordgubb i form av en jordgubbskräm, jordgubbsmaränger och frystorkade jordgubbar. Nedan hittar du recepten för Dessert till alla hjärtans dag 2024: Marängsviss 2.0

Chokladglass

Ingredienser

Choklad 50-60%                         300g

Mjölk                                            300g

Grädde                                         300g

Äggula                                          175g

Socker                                          75g

Gelatin                                         2,5g

Gör så här

Blanda gelatinpulver med socker och vispa ut i mjölken. Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull och värm under omrörning till 83°C. Slå den varma lagen över chokladen. Rör runt så att det blir en homogen smet. Frys i bägare eller kyl och kör i glassmaskin. Fyll en spritspåse och fyll silikonform och ställ i frysen Vi använder silikonformen Ode 50.

Jordgubbsmaräng

Ingredienser

Jordgubbspuré                            80g

Albumin (äggviteprotein)        8g

Socker                                          80g

Florsocker                                   80g

Gör så här

Blanda socker, florsocker och äggvitepulver. Vispa tillsammans med puré till maräng. spritsa på silikonmatta. Torka på 60°C i torkugn i 4-6 timmar

Spritsbar jordgubbsgelé

Ingredienser

Socker                                          75g

Agar agar                                    3g

Jordgubbspuré                            250g

Gör så här

Vispa ut socker och agar agar i lite av purén. Tillsätt resten av purén och koka upp under omrörning. Häll på ett fat och låt gelea i kylen. När det har satt sig dela upp i mindre delar med en sked och mixa till en puré. Häll purén i en spritspåse och vacka bort bubblorna i en vackmaskin.

Vaniljmousse

Ingredienser

Grädde                                         100g

Socker                                          50g

Gelatin                                         5g

Vaniljstång                                  1/2st

Grädde                                         350g

Gör så här

Blanda socker och gelatin och lös upp i lite av den första grädden, tillsätt resten av den första grädden och skrapa ur vaniljstången. Koka upp under omrörning och låt svalna. Vispa upp den andra grädden. Plocka ur vaniljstången och vänd ner vaniljgrädden i den vispade grädden. Fyll en spritspåse, spritsa i formar och frys. Vi använder två silikonformar: Cupido 30 och Truffle 20.

Chokladganache med brynt smör

Ingredienser

Smör                                             40g

Grädde                                         200g

Glukos                                          30g

Mörk chokladpellets                 75g

Socker                                          30g

Gör så här

Bryn smöret i en kastrull och häll på grädden, tillsätt glukos och socker och koka upp. Stäng av plattan och tillsätt hackad choklad. Rör ihop och häll på en plåt som du plastar och ställer i kylen. När den kallnat, vispa upp den med en vanlig visp, inte elvisp och fyll spritspåse.

Vitt chokladflarn

Ingredienser

Vit choklad                                  60g

Vetemjöl                                      40g

Äggvita                                         50g

Florsocker                                   10g

Gör så här

Smält chokladen och låt den komma ner i temperatur. Blanda övriga ingredienser och vänd ihop med chokladen. Dra ut på mönstrad silikonmatta och baka på 140°C i 6 minuter. Pudra med frystokat jordgubbspulver.

Färdigställande av desserten

Ploppa ur vaniljmoussen ur silikonformarna och låt dem tina i kylen. Ploppa ur glassen och ställ den på tallriken, lägg dit ett hjärta och två bollar av moussen. Spritsa några klickar av ganachen och sedan jordgubbskrämen. Bränn undersidan av 2 maränger och placera totalt 3 maränger på desserten. Här avslutar vi med lite hackade brända mandlar, skivade frystorkade jordgubbar, några chokladkulor och några gröna blad. Sist läggs även det vita chokladflarnet på som är format som en fjäder.  

Lycka till med Dessert till alla hjärtansdag 2024: Marängsviss 2.0

Tack till

Johan Heibert Gastronomi

Våra andra recept

Dessert till alla hjärtans dag

Dessert till alla hjärtans dag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
0
    0
    Din varukorg
    Du har ingenting i din varukorgÅtergå till butiken