En tårta för två – Årets dessert till alla hjärtans dag
Mjölkchokladmoussetårta med en intrigör på bjönbärspannacotta med vaniljyoghurt och björnbärsgelé. På en botten av brownie med brynt smör och pekannötter. Dekorerad med en choklad mirror glaze, björnbär och röd oxalis
Receptet är anpassat till en tårta på ca 600ml eller 2 tårtor på ca 300ml
Chokladkaka med pekannötter
En ljuvligt kladdig chokladkaka där mörk choklad smälter samman med knapriga pekannötter. Varje tugga bjuder på en perfekt balans mellan djup chokladsmak och nötternas lena krispighet och en lätt kolasmak från brynt smör– en oemotståndlig kombination för chokladälskaren.
Ingredienser
29 g smör
25 g mörk choklad
50 g strösocker
9 g kakao
25 g ägg
20 g vetemjöl
6 g pekannötter
Gör så här
Hacka nötterna och chokladen och häll i en bunke. Bryn smöret och slå över chokladen. När chokladen har smält. Blanda socker, kakao och vetemjöl och tillsätt. Tillsätt ägg. Rör ihop smeten och fyll i form. Baka på 180°C till en innertemp på 87°C ca 4 minuter
Mjölkchokladmousse
Luftig och len, denna mjölkchokladmousse smälter i munnen med sin sammetslena struktur och fylliga chokladsmak.
Ingredienser
200 g mjölkchoklad (35 % – 45 %)
300 dl vispgrädde
1g Gelatin
Gör så här
Blötlägg gelatinet. Hacka chokladen. Koka upp 100g grädde, vispa ner gelatinet och slå över chokladen. Vispa resterande av grädden tills den precis toppar sig. Vänd ner chokladen och lägg på sprits.
Björnbär spannacotta
Silkeslen pannacotta möter syrliga björnbär i en perfekt harmoni av krämigt och friskt. Vaniljyoghurten tillför en lätt syrlighet som lyfter fram de saftiga björnbärens smak.
Ingredienser
67 g vaniljyoghurt
17 g björnbärspuré
17 g socker
83 g grädde
2,5 g gelatin
Gör så här
Blötlägg gelatinet. Koka upp grädde, socker och puré. Tillsätt gelatinet och låt svalna till 40°C. Vispa ner yoghurten.
Björnbärsgelé
Djup, fruktig och full av bärens naturliga sötma – denna björnbärsgelé är som ett koncentrat av skogens lila guld. Den bryter färgerna perfekt i snittet på tårtan.
Ingredienser
75 g björnbärspuré
2,5 g pektin
15 g socker
5 g citronjuice
2,5 g gelatin
Gör så här
Blötlägg gelatinet i citronjuicen. Blanda socker och pektin och häll det och puréen i en kastrull. Koka upp under omrörning och vispa ner gelatinet.
Choklad mirror glaze
En spegelblank yta av glansig choklad som fångar ljuset och lockar med sin lyxiga finish. Den djupa kakaosmaken omsluter tårtan med en sammetslen hinna som inte bara förför ögat utan också höjer varje tugga till en njutbar upplevelse.
Ingredienser
43 g vatten
77 g socker
77 g glykossirap
50 g söt kondenserad mjölk
77 g choklad (56 %)
10 g gelatin
Gör så här
Blötlägg gelatinet. Koka upp sockarlagen. Kokpunkten bör vara ca 105°C. Vänd ner gelatinet tillsätt den kondenserade mjölken och slå över chokladen. Mixa slät med en stavmixer. Använd vid ca 35-40°C
Följ tillvägagångssättet i videon för att montera tårtan. Låt den tina ikylen i minst 4 timmar innan servering!
Puss och kram på alla hjärtans dag!