Vinterglass är en perfekt dessert för den kalla årstiden, där traditionella glassmaker möter vinterns värmande smaker. Tänk dig en silkeslen glass med inslag av kryddor som kanel, och vanilj, eller en härlig smak av bakat äpple eller blodapelsin. Vinterglass passar utmärkt till vinterfester, efter en härlig middag eller som ett lyxigt inslag i ett vinterbakverk. Genom att kombinera kalla och varma smaker skapar vinterglassen en spännande kontrast som tillfredsställer både smaklökar och vinterlängtan. Här kommer därför våra fyra favoriter på höst och vinterglass:
Mjölksorbet med saffran
En mjölksorbet är enkelt sagt en glass fast utan ägg vilket då gör den till en sorbet. Här smaksatt med saffran
Ingredienser
- 65 g socker
- 640 g mjölk
- 85 g söt kondenserad mjölk
- 0,5 g saffran
- 2,5 g gelatin
Gör så här
Blanda socker, mjölk och söt kondenserad mjölk i en kastrull. Tillsätt saffran och värm blandningen under omrörning. Blötlägg gelatinet i kallt vatten och rör ner det i den varma vätskan. Mixa allt med en stavmixer tills det är helt slätt. Häll blandningen i en pacojetbägare och frys över natten. Om du använder en annan typ av glassmaskin, följ dess instruktioner. När sorbeten är fryst, kör den i pacojeten och servera direkt.
- Bar
Stavmixer – Robot Coupe Mini MP 190 V.V.
4,150.00 SEK (3,320.00 SEK ex moms) Lägg till i varukorg
Skogsglass
En glass med smak av barrskog som vi får till genom att blanda rosmarin och citrongräs
Ingredienser
- 300 g grädde
- 90 g socker
- 100 g äggulor (ca 5 st)
- 30 g citrongräs
- 15 g rosmarin
- 40 g bladspenat
- 300 g mjölk
Gör så här
Häll grädde, socker och äggulor i en kastrull och värm under omrörning till 83–85 grader. Häll över i en kanna och ställ åt sidan. Hacka citrongräset och lägg det i en mixerkanna tillsammans med rosmarin och bladspenat. Tillsätt mjölken och mixa tills allt är finfördelat och har fått en jämn grön färg. Sila den gröna örtmjölken ner i gräddblandningen och rör ihop med en slickepott. Häll smeten i en pacojetbägare och frys i minst 24 timmar. Om du använder en vanlig glassmaskin, följ dess instruktioner.
Glass på bakat äpple
En flört till äppelpaj med en glass på ugnsbakat äpple smaksatt med kanel och vanilj
Ingredienser
- 200 g skalade och urkärnade äppelklyftor (t.ex. Fanny-äpplen)
- 50 g smör
- 2 g kanel
- 5 g vaniljsocker
- 10 g havregryn
- 100 g strösocker
- 300 g grädde
- 4 äggulor
- 200 g mjölk
Gör så här
Skala och kärna ur äpplena. Lägg dem eventuellt i citronvatten för att förhindra oxidation. Smält smöret i en kastrull. Blanda havregryn, kanel, vaniljsocker och strösocker med äppelklyftorna i en ugnsfast form. Tillsätt det smälta smöret, blanda väl och baka i ugnen på 200°C i ca 15 minuter.
Under tiden, värm grädden i en kastrull. Separera äggulorna och vispa ner dem i grädden under omrörning tills blandningen når 83°C.
Mixa de ugnsbakade äpplena med mjölken tills slätt. Vispa ner äppelmjölken i gräddblandningen och häll i en pacojetbägare. Frys i minst 24 timmar innan den körs. Om du använder en vanlig glassmaskin, följ dess instruktioner.
- Global
Global 40-års jubileumsset G-4, GS-58, GS-110
3,799.00 SEK (3,039.20 SEK ex moms) Lägg till i varukorg - Scanpan
SCANPAN Grytset 3-del Kastrull 1,8 L, Gryta 2,5 l & 3,2 L
3,369.00 SEK (2,695.20 SEK ex moms) Lägg till i varukorg - Köksmaskiner
Thermapen One – digital kökstermometer
969.00 SEK (775.20 SEK ex moms) Lägg till i varukorg
Blodapelsinsorbet med habanero
En underbar sorbet med en härlig bakgrundshetta
Ingredienser
- 30 g glukossirap
- 200 g strösocker
- 125 g vatten
- 400 g blodapelsinjuice (ca 7 blodapelsiner)
- Zest från 1 blodapelsin
- 2 g habanero
Gör så här
Häll glukossirap, strösocker och vatten i en kastrull och koka upp. Under tiden, pressa juicen ur blodapelsinerna och sila bort kärnorna. Zesta den sista apelsinen innan den pressas för extra smak.
Häll den kokta sirapen och blodapelsinjuicen i en blender. Tillsätt habanero och mixa tills allt är väl blandat. Smaka av för att balansera styrka och sötma.
Häll blandningen i en pacojetbägare och frys över natten. Om du använder en vanlig glassmaskin, följ dess instruktioner. När sorbeten är fryst, kör den och servera direkt.
- Kern
Köksvåg Kern 5 kilo 1 grams noggrannhet
1,900.00 SEK (1,520.00 SEK ex moms) Lägg till i varukorg - Annat
Plastburk 3L för Mise en place och förvaring 10-pack
245.00 SEK (196.00 SEK ex moms) Lägg till i varukorg - Annat
Plastburk 1,3L för Mise en place och förvaring 10-pack
175.00 SEK (140.00 SEK ex moms) Lägg till i varukorg - Annat
Plastburk 0,8L för Mise en place och förvaring 10-pack
175.00 SEK (140.00 SEK ex moms) Lägg till i varukorg