En smet, en form, sex olika kakor

En smet, en form, sex olika kakor

En smet, en form, sex olika kakor

När enkelheten möter variationsrikedomen

En enda grundsmet – sex olika kakor. Här skapas variation med smak, topping och textur. Resultatet blir 30 små bakverk, perfekta att baka i silikonformar. Basen delas upp och smaksätts med citron & vallmo, choklad & pistage, vanilj, hasselnöt, hallon och jordgubb med kardemumma.

Grundsmet

En neutral bas som förvandlas med olika smaksättningar.
Ger ca 30 kakor.

Ingredienser

  • 600 g smör
  • 100 g neutral olja
  • 400 g grädde
  • 100 g glukos
  • 10 ägg
  • 450 g strösocker
  • 550 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver

Gör så här

  1. Smält smöret.
  2. Vispa ägg och socker.
  3. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i äggsmeten.
  4. Tillsätt smör, olja, grädde och glukos.
  5. Dela upp smeten i 6 skålar à 400 g (en kan göras större på 800 g för delad bas).

Smaksättningar

Kaka med Citron & vallmo

Syrlig friskhet med crunch.

  • Zest och juice från 1 citron (10 g juice i smeten, resten till frosting)
  • 5 g vallmofrön
  • Frosting: 120 g florsocker, 15 g vatten, citronjuice
  • Dekor: citronzest

Kaka med Choklad & pistage

Djup kakao möter nötig elegans.

  • 5 g kakao
  • 20 g pistagenötter (2/3 i smeten, resten som topping)
  • Dekor: mörk choklad (70/30 med kakaosmör), hackad pistage

Kaka med Vanilj

En klassiker i ren form.

  • Frön från ½ vaniljstång
  • Dekor: doppas i smör, vänds i strösocker

KAKA MED Hasselnöt, vanilj och Choklad

Rostade nötter och choklad med känsla av nötkräm.

  • Frön från ½ vaniljstång
  • 20 g rostade, hackade hasselnötter
  • Dekor: mjölkchoklad (70/30 med kakaosmör), hackade hasselnötter

Kaka med hallon och vit choklad

Frisk bärighet i enkel tappning.

  • 2 färska hallon per kaka
  • Dekor: rosa vit choklad (70/30 med kakaosmör), frystorkade hallon

Kaka med Jordgubb, kardemumma och smuldeg

Kryddig värme och smulpajstextur.

  • 2 g nymald kardemumma
  • Jordgubbskräm (spritsas ovanpå)
  • Smuldeg: 30 g råsocker, 30 g vetemjöl, 40 g smör, 20 g havregryn
  • Dekor: florsocker

Bakning

  1. Spritsa smeterna i silikonformar i valfri ordning.
  2. Baka på 180 °C i 8–10 minuter.
  3. Låt svalna helt innan dekorering.

Dekorering

  • Vanilj: smör + socker.
  • Citron & vallmo: frosting + citronzest.
  • Choklad & pistage: doppas i mörk choklad + pistage.
  • Hasselnöt & vanilj: mjölkchoklad + hasselnötter.
  • Hallon: rosa vit choklad + frystorkade hallon.
  • Jordgubb & kardemumma: florsocker

Vad kan man baka när man har tråkigt?

När du vill fördriva tiden är bakning ett perfekt nöje. Släng ihop sega cookies, en saftig banankaka eller några snabba muffins – enkelt, underhållande och gott att äta efteråt.

Vad kan jag baka med det jag har hemma?

Med basvaror som ägg, mjöl och socker kan du alltid svänga ihop något. En enkel sockerkaka, klassiska pannkakor eller småkakor blir snabbt färdiga, och smaksätts lätt med lite frukt, kakao eller kryddor.

Vad kan man baka som är gott och enkelt?

Vill du ha något som både smakar fantastiskt och går snabbt? Kladdkaka, chokladbollar eller en mjuk banankaka är riktiga favoriter som nästan alltid finns ingredienser till hemma.

Baka i silikonform recept

Med silikonformar blir bakningen smidigare och mer kreativ. De släpper enkelt taget om kakan och ger perfekta former. Testa portionsbakverk, små muffins eller eleganta moussedesserter.

Baka sockerkaka i silikonform

En sockerkaka blir extra jämn och fin när du bakar den i en silikonform. Ingen risk för fastbrända kanter – bara en saftig kaka som lossnar enkelt.

Baka i små silikonformar

Mindre silikonformar öppnar för många idéer: praliner, små desserter eller minikakor. Fyll med mousse, choklad eller klassisk kaksmet och imponera med perfekt formade bakverk.

Fika recept

Fika behöver inte vara avancerat. Klassiska kanelbullar, en enkel kladdkaka eller spröda småkakor är alltid säkra kort. Servera gärna med kaffe, te eller ett glas mjölk.

Fika tips

Vill du höja nivån på fikat? Lägg till färska bär, vispad grädde eller presentera kakorna i små vackra formar – det gör en stor skillnad utan extra jobb.

Eftermiddagsfika

En eftermiddagsfika piggar alltid upp. En kopp kaffe eller te med något nybakat, som muffins eller småkakor, gör pausen både god och välbehövlig.

Vad ska man bjuda på för fika?

En bra fikabuffé har gärna lite variation. Bjud på något chokladigt, något fruktigt och några småkakor – då finns det något för alla smaker.

Vad kan man baka som är enkelt och snabbt?

När tiden är knapp fungerar klassiker som chokladbollar, enkla muffins eller en sockerkaka bäst. De går snabbt att röra ihop och kräver minimalt med planering.

Vad kan man baka när man är uttråkad?

Bakning är perfekt mot tristess. Prova nya smaksättningar i din favoritsmet, experimentera i små silikonformar eller ge dig på ett helt nytt recept för omväxlings skull.

Vad ska jag baka till jobbet?

Till kollegorna är det smart att baka sådant som är lätt att dela och ta med. En långpannekaka, muffins eller småkakor fungerar utmärkt – enkelt, smidigt och uppskattat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
0
    0
    Din varukorg
    Du har ingenting i din varukorgÅtergå till butiken