Här kommer ett recept skrivet som dessert i vår trerättersmeny för alla hjärtans dag. Crème Brûlée med lingonsorbet och mandel. En Crème Brûlée som görs på spisen och inte i ugnen och med ett blad gelatin för att den ska kunna gjutas i silikonform och presenteras på tallrik. tillsammans med en syrlig sorbet på lingeon och lite hackade kanderade mandlar
Alla hjärtans dag meny
Havskräfta med vegansk skogsemulsion och rädisa
Ankbröst med rostad pumpapuré och granatäppelsky
Crème Brûlée med lingonsorbet och mandel
Crème Brûlée med lingonsorbet och mandel
Lingonsorbet
Ingredienser
Vatten 100g
Socker 100g
Lingon 250g
Utrustning
Gör så här
Koka ihop vatten och socker och häll över (de tinade) lingonen. Mixa med en stavmixer. Här ska den serveras till en Crème Brûlée så denna sorbet är syrlig. Vill du så tillsätt lite mer socker och ska den inte serveras till något med vanilj så är det otroligt gott att tillsätta lite vaniljsocker till denna.
Kör smeten i en glassmaskin, vi använder en pacojet så vi fryser bägaren först och kör av den vid servering.
Crème Brûlée
Ingredienser
Äggula 50g
Socker 60g (50g)
Gelatinblad 1st
Mjölk 50g
Grädde 250g
Vaniljstång 1/2
Råsocker
Utrustning
Gör så här
Dela och skrapa ur vaniljstången, blötlägg gelatinbladet och när det blommat tillsätter du alla ingredienserna utom råsocker till en kastrull och värmer den långsamt under omrörning till 83°C. Smeten får inte koka för då koagulerar äggulorna som en äggröra. Har du möjlighet så låt smeten svalna på bänken en stund så att vaniljsmaken kommer ut innan du silar den. Fyll en silikonform och ställ i kylen. Efter någon timme flyttar du den till frysen.
Någon timme innan servering. Ploppa ut ur silikonformen direkt på tallriken, pudra med råsocker och bränn i två omgångar så du får en riktigt härlig och krispig sockeryta
Dags att servera desserten
Ingredienser
Minimaränger
Kanderade mandlar
Lingon
Röd oxalis
Gör så här
Hacka lite mandel och tillsammans med några minimaränger och några lingon fyller du mitten av brûléen. Lägg några blad av röd oxalis och avsluta med ett vackert ägg av lingonsorbet
Låt väl smaka och lycka till med din Crème Brûlée med lingonsorbet och mandel
Tack till
Crème Brûlée med lingonsorbet och mandel
Länkar till de andra recepten i denna meny hittar du högre upp
Pingback: Havskräfta med vegansk skogsemulsion - Recept - Söders gourmet
Pingback: Ankbröst med rostad pumpapuré och granatäppelsky - Söders gourmet