Här kommer ett recept skrivet som varmrätt i vår trerättersmeny för alla hjärtans dag. Ankbröst med rostad pumpapuré och granatäppelsky. Ett rosastekt ankbröst med en slät puré på Butternut och en sky gjord direkt i stekpannan med härlig syra från granatäpple
Alla hjärtans dag meny
Havskräfta med vegansk skogsemulsion och rädisa
Ankbröst med rostad pumpapuré och granatäppelsky
Crème Brûlée med lingonsorbet och mandel
Ankbröst med rostad pumpapuré och granatäppelsky
Ankbröst
Ingredienser
Ankbröst 1st
Vitlök 1 klyfta
Timjan 1 kvist
Smör 20g
Salt och peppar
Utrustning
Gör så här
Kyl ankbröstet väl och skär fina ränder åt två håll i fettkappan (så kallat x-a). Vänd på bröstet och plocka bort innerfilén och putsa bort silverhinnor från köttet.
Placera ankbröstet med fettkappan neråt i en kall stekpanna och ställ på spisen. Låt sakta temperaturen gå upp för då hinner lite av kappan smälta och du få en underbar stekyta. När det är dags att vända så tillsätter du smör, timjan och vitlök. Stek den så den får fin yta, salta och peppra och lägg den på en plåt.
Kör bröstet i ugnen på 90°C till en innertemperatur på 54°C
Granatäppelsky
Ingredienser
Kalvfond 200g
Granatäppelsirap 20g
Salt
Gör så här
I stekpannan där ankbröstet precis låg tillsätter du kalvfonden och sirapen. Låt koka ihop och smaka av med salt. Sila till en mindre kastrull och värm inför servering
rostad pumpapuré
Ingredienser
Butternut 1st
Smör 50g
Salt
Tabasco
Utrustning
Gör så här
Dela pumpan och skala den. Vi kommer bara använda halva. Det går inte att mixa en slät puré i för små mängder så det kommer bli lite puré över. Sätt ugnen på 200°C och hacka pumpan i mindre bitar. Rosta i ugnen i ca 15 minuter och mixa till en slät puré tillsammans med smöret och smaka av med salt och tabasco.
Dags att servera varmrätten
Ingredienser
Pistagenötter 10g
Vedrökt karré 20g
Gul steklök 1st
Backtimjan 1 kvist
Gör så här
Skär ner karrén i små kuber och stek i stekpanna. Skala löken och dela den en gång på längden. Stek den på snittytan tills den blivit nästan svart. Hacka nötterna.
Dela ankbröstet i två delar och salta snittytan. Lägg en klick med varm puré på två tallrikar, ställ dit en bit ankbröst. Toppa med karré och nötter, sås, bladad steklök och plockade timjansblad
Låt väl smaka och lycka till med ditt Ankbröst med rostad pumpapuré och granatäppelsky
Tack till
Ankbröst med rostad pumpapuré och granatäppelsky
Länkar till de andra recepten i denna meny hittar du högre upp
Pingback: Havskräfta med vegansk skogsemulsion - Recept - Söders gourmet
Pingback: Crème Brûlée med lingonsorbet och mandel - Söders gourmet