Rätt 4 i vår veganska femrätters
I det här receptet kommer vi laga en vegansk mellanrätt: Saltrostade rödbetor med svartkål och lönnsirap. Här hittar du länkar till de andra rätterna i menyn:
Bakad, picklad och bränd purjolök med friterade kikärtor och kikärtsmajonnäs
Blomkål med grön curryolja, mandel och veganskt parmesansmul
Rökt rotselleri med hasselnötter och krasse
Saltrostade rödbetor med svartkål och lönnsirap
Chokladglass med hallonskum och rostad vit choklad
Saltbakade rödbetor
Ingredienser
Grovsalt 100g
Knipprödbetor 4st
Utrustning
Gör så här
Skär av blasten från betorna. Täck botten av en ugnsform med grovsalt och tryck ner betorna med snittytan nedåt. Baka i ugn på 180°C till en innetemperatur på 97°C, ca 30 min.
Picklade rödbetsband
Ingredienser
Ättika 100g (1dl)
Socker 120g (2dl)
Vatten 300g (3dl)
Stor Rödbeta 1st
Utrustning
Gör så här
Koka upp ättikslagen och svarva rödbetan. Skär långa band av betan och lägg de i en kanna eller skål. Slå på den kokande lagen och plasta.
Rostad rödbetspuré
Ingredienser
Rödbetor stora 4st
Grovsalt 100g
Kallpressad rapsolja 20g
Tabasco 5g
Salt 2g
Utrustning
Gör så här
Baka betorna i grovsaltet i ugnen på 180°C till en innetemp på 97°C, ca 30min. Skär av toppen och botten på betorna och mixa till en puré. Smaksätt med den kallpressade rapsoljan, tabascon och saltet. Lägg på sprits och håll varm inför servering.
Friterat Svartkål
Ingredienser
Svartkål 2 blad
Frityrolja 300g
Utrustning
Gör så här
Värm oljan till ca 180°C och riv bitar av kålen. Fritera under lock för att det stänker något ofattbart. Plocka upp och lägg på papper
Dags att servera
Ingredienser
Rödbetsskott
Pinjefrön
Lönnsirap
Gör så här
Spritsa en klick med rödbetspurén på tallriken, klyfta de saltbakade knippbetorna och ställ dit två klyftor. Lägg på två picklade rödbetsband, några blad friterat svartkål. Toppa med rödbetsskott, pinjefrön och några droppar lönnsirap
Låt väl smaka och lycka till med din Saltrostade rödbetor med svartkål och lönnsirap
Tack till
Saltrostade rödbetor med svartkål och lönnsirap
Länkar till de andra recepten i denna meny hittar du högre upp
Pingback: Purjolök med friterade kikärtor och kikärtsmajonnäs - Söders gourmet
Pingback: Blomkål med grön curryolja, mandel och veganskt parmesansmul
Pingback: Chokladglass med hallonskum och rostad vit choklad - Söders Gourmet