Rätt 1 i vår veganska femrätters
I det här receptet kommer vi laga en vegansk mellanrätt: Bakad, picklad och bränd purjolök med friterade kikärtor och kikärtsmajonnäs. Hela menyn och länkar till de andra rätterna ser du nedan
Bakad, picklad och bränd purjolök med friterade kikärtor och kikärtsmajonnäs
Blomkål med grön curryolja, mandel och veganskt parmesansmul
Rökt rotselleri med hasselnötter och krasse
Saltrostade rödbetor med svartkål och lönnsirap
Chokladglass med hallonskum och rostad vit choklad
Purjolök
Ingredienser
Purjolökar 2st
Ättika 100g (1dl)
Socker 120g (2dl)
Vatten 300g (3dl)
Matolja
Salt
Peppar
Utrustning
Gör så här
Börja med att koka ihop ättika, socker och vatten till en picklingslag. Skär bort rötterna från purjolöken och skär 7cm långa stubbar av löken, 2 stubbar per portion. Lägg dessa på en ugnsplåt och dressa med lite olja, salt och peppar. Baka i ugnen på 180°C tills de har mjuknat och fått en fin färg.
Skär några tunna skivor av den ljusgröna delen av den råa purjon och lägg i en skål. Slå över den kokande picklingslagen och plasta.
Resten av purjolöken delar du upp och bränner helt svart i ugnen på 200-250°C. När den är helt svart mixar du den i en mixer.
Friterad kikärta
Ingredienser
Frityrolja
Kokta kikärtor på burk 1st
Utrustning
Gör så här
Öppna burken och sila ärtorna. Spara spadet. Skölj och torka ärtorna och värm oljan till ca 180°C. Fritera ärtorna under lock, annars så finns det stor risk att man bränner sig och får städa hela köket. Det skvätter mycket!
Plocka upp dom och lägg på papper. Salta.
Vegansk Majonnäs
Ingredienser
Kikärtsspad 50g
Matolja 200g
Dijonsenap 15g
Sherryvinäger 5g
Salt
Tabasco
Utrustning
Gör så här
I en kanna, häll i spadet och tillsätt senap, vinäger, salt och tabasco. Mixa med stavmixern och mata i oljan tills du fått en krämig majonnäs. Smaka av inför servering.
Dags att servera
Ingredienser
Ärtskott
Gör så här
Placera två bakade purjolökar på en tallrik. Spritsa lite majonnäs på och lägg på lite picklad purjo. Täck med friterade kikärtor. Avsluta med att pudra på lite purjolöksaska och några ärtskott
Låt väl smaka och lycka till med Bakad, picklad och bränd purjolök med friterade kikärtor och kikärtsmajonnäs
Tack till
Bakad, picklad och bränd purjolök med friterade kikärtor och kikärtsmajonnäs
Länkar till de andra recepten i denna meny hittar du högre upp
Pingback: Blomkål med grön curryolja, mandel och veganskt parmesansmul
Pingback: Saltrostade rödbetor med svartkål och lönnsirap - Söders Gourmet
Pingback: Chokladglass med hallonskum och rostad vit choklad - Söders Gourmet
Pingback: Rökt rotselleri med hasselnötter och krasse - Söders Gourmet