Vegansk Choklad- och Apelsinkaka
Frida Svanberg driver Fridas Vegobak som du hittar bland annat på Instagram och på Youtube
Kakan
1 tsk aqua faba pulver
135 g/ca 1 1/3 dl vatten
270 g/3 dl strösocker
210 g/3 1/2 dl vetemjöl
20 g/ 1/2 dl kakao
10 g/2 tsk bakpulver
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/ 1⁄2 tsk salt
1/2 st stor apelsin, saften
1 dl växtbaserad dryck
100 g mjölkfritt margarin
Chokladkräm
100 gram mjölkfritt margarin
20 g/ 1/2 dl kakao
5 g/1 tsk vaniljsocker
2 msk apelsinsaft
3 msk växtbaserad grädde
3 g/ 1/2 tsk salt
250 gram florsocker
Tillvägagångssätt
Blanda pulvret och vattnet i en skål och låt stå och dra i fem minuter. Tillsätt strösockret och vispa
vitt och lite poröst (det tar lite längre tid att vispa pulverformen än vätskeformen). Blanda de torra
ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Pressa saften från apelsinen och blanda ihop. Smält
margarinet på låg värme och blanda ned det i smeten tillsammans med drycken. Bred ut smeten i en
klädd form (20 cm i diameter) och grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna helt
Under tiden kakan gräddas förbereder du Chokladkrämen. Smält margarinet på låg värme i en
kastrull och dra av från plattan. Blanda i övriga ingredienser och ställ in kastrullen åt sidan tills det är
dags att breda på krämen över den avsvalnade kakan.