Här kommer ett recept rustika och kryddiga, lite annorlunda pepparkakor. Dessa är mer kryddstarka än vanliga och har en mer “vuxen” smak. De är också skurna och inte kavlade vilket ger en rustik känsla
Ingredienser
Kanelstång 20g
Kryddnejlika 10g
Kardemummakärnor 10g
Råsocker 200g
Mörkt muscovadosocker 50g
Tempererat smör 225g
Ingefära 20g
Ägg 1st
Vetemjöl 340g
Utrustning
Rustika och kryddiga Pepparkakor
Gör så här
Dag 1
Mixa de torra kryddorna. Självklart kan du använda färdigmalda kryddor (men en del av aromerna är väldigt flyktiga och har redan lämnat kryddor som köps färdigmalda).
Blanda råsocker, muscovadosocker, de torra kryddorna och det tempererade smöret. Vispa upp det ordentligt.
Skala och hacka ner ingefäran. Mixa ingefäran tillsammans med ägget. Detta för att det inte ska bli några trådar av ingefäran i kakan.
Tillsätt äggblandningen till smöret och vispa in det. Tillsätt mjölet. Nu ska bara mjölet blandas i och inte köras för länge. Vi vill inte att degen ska tappa sin fluffighet.
Lägg ut degen på plastfilm och gör långa rullar som är ca 5cm i diameter. Låt degen vila i kylen över natten.
Dag 2
Sätt ugnen på 190°C och skär ca 3mm tjocka skivor av pepparkaksdegen. Baka i ugnen i ca 5-7minuter.