Julgodis Hallonkola
Vi tänkte bjuda på ett litet recept på julgodis och med det en hallonkola. Bilderna är kanske inte riktigt i den klassen som nu för tiden förväntas på nätet men kolorna är sjukt goda och receptet fungerar.
Vi har använt silikonformen Micro stone och receptet räckte till tre mattor (105 kolor) ganska exakt (med lite kladd och spill som hör kollatillverkning till).
Men vi börjar lite snabbt med ett recept på hallonpuré. Det kan du med fördel göra under hallonsäsong så att det bara är att ta fram ur frysen när det börjar närma sig jul
Recept Hallonpuré
Ingredienser
Hallon 350g
Socker 25g
Värm hallon och socker, mixa och sila så att kärnorna försvinner. Du bör få ut strax över 250g hallonpuré.
Hallonkola
Ingredienser
Glykos 75g
Socker 500g
Puré 250g
Grädde 250g
Citronsaft 25g
Smör 50g
Utrustning
Silikonform
Termometer
Värmetålig slickepott
Tillvägagångssätt
Mät upp alla ingredienser i en kastrull och värm under omrörning till 127°C. Den vill gärna bränna i botten så ha inte maxtemperatur på spisen och håll botten i rörelse under hela tiden med en värmetålig slickepott. Det kommer ta ett tag så sätt på en bra spellista.
När du kommit upp i 127°C fyll formarna och låt stå framme en stund så de hinner sätta sig lite. Stoppa in formarna i frysen.
När de är helt frysta ta ut och ploppa kolorna. Låt de ligga framme så de torkar till runt om. Ca 5 timmar, innan du lägger dom i en burk.
Förvara mörkt, torrt och svalt.
Byt ut
Byt ut hallonen till något annat bär eller frukt så kan du köra på samma recept. Väljer du någon råvara med mindre socker i så som lingon kan du behöva tillsätta lite mer socker och använder du en sötare frukt så som röda äpplen. Så tillsätt lite mer citronsaft.