Söders Gourmet

Maräng maräng maräng

Maräng maräng maräng

Maräng, maräng, maräng…

…Är som det låter, vi har fokuserat på fyra olika typer av maräng och ger här ut recepten. Hemligheten med att lyckas med maräng är egentligen inte svårare än att vispa tillräckligt länge och torka på låg temperatur.

 

Lingonmaräng

Lingonmaränger redo att torkas

Lingon 80g
Socker 160g
Äggvitepulver 8g

 

Tillvägagångssätt
Mixa lingonen till en smet och sila den genom en finmaskig sil. Vispa socker och äggvitepulver för att få bort eventuella klumpar och häll i lingonpurén. Vispa till en fluffig maräng. Lägg marängen i en spritspåse med valfri tyll. Spritsa marängerna och torka i torkugn på 60°C tills de är helt torra. 2-4 timmar. Låt dem svalna och lägg dem i en burk med tätslutande lock. Lägg i en silikonpuck i burken för att hålla fukten borta och därmed förlänga hållbarheten.

Chokladmaräng

Chokladmaräng smet som ska kladdas ut på silikonmatta och torkas

Äggvita 90g
Socker 180g
Mörk choklad 50g

 

Tillvägagångssätt
Vispa äggvita och socker till ett fluff utan sockerkristaller. Under tiden, smält chokladen i mikro eller i vattenbad. När marängen är klar, häll ner chokladen och vänd runt lätt med en slickepott. Med två skedar gör du sedan kluttar på en silikonmatta och torkar i torkugn på 60°C tills de är helt torra. 4-6 timmar. Låt dem svalna och lägg dem i en burk med tätslutande lock. Lägg i en silikonpuck i burken för att hålla fukten borta och därmed förlänga hållbarheten.

 

Mumsmums

Mumsmums choklad kokos

Vatten 80g
Socker 180g
Äggvita 90g (3st)
Gelatinblad 2st (1 restaurang blad)
Mörk choklad 400g
Rapsolja 10g

 

Tillvägagångssätt
Blötlägg gelatinbladet, koka upp vatten och socker till 121°C. Under tiden vispar du äggvitan till ett styvt fluff. När sockerlagen är klar, krama ur gelatinet och vispa ner det. Häll sockerlagen ner i bunken med den vispande äggvitan och fortsätt vispa tills den är rumstempererad.
Lägg marängen i en sprits och spritsa toppar på ett kex. Dessa kan du ställa i kylen så att ytan torkar lite och gelatinet sätter sig. I mikro eller i vattenbad smälter du chokladen tillsammans med oljan
Doppa sedan marängtopparna i chokladen. Antingen är de klara nu, låt bara chokladen sätta sig. Eller medan den fortfarande är klibbig, riv lite choklad på, toppa med riven kokos eller flingsalt.

 

Fänkålsmaräng

Fänkålsmaräng

Fänkål ca 4st
Citron 1st
Socker 50g
Äggvitepulver 12g
Socker 160g

 

Tillvägagångssätt
Kör fänkålen i en råsaftcentrifug. Väg av 80 g saft till maräng och pressa några droppar citron i (vill du få den grönare så tillsätter du några blad spenat vid råsaftcentrifugeringen. Blanda äggvitepulver med sockret. Vispa tillsammans med saften till marängsmet. Platta ut på en silikonmatta torka i torkugn på 60°C tills torra ca 1-2 timmar.

 

Utrustning

Stavmixer

Slickepott

Spritspåsar

Torkugn

Silikonmatta

Sil

 

Specialingredienser

Äggvitepulver

(Kommer snart upp på vår hemsida)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =