Söders Gourmet

Nyårsdessert 2018: Björnbär, vit choklad och mandel

Nyårsdessert 2018: Björnbär, vit choklad och mandel

Nyårsdessert 2018: Björnbär, vit choklad och mandel

Björbär- och vit chokladparfait med rostad vit choklad, mandelmunkar, kolasås och maränger
Här följer ett recept på vårt tips på nyårsdessert 2018. Vi går självklart igenom bit för bit i receptet

Björnbär- och vit chokladparfait

Ingredienser
300g vispgrädde
60g äggulor (3st)
60g florsocker
50g björnbärspuré
5g citronsaft
75g vit choklad

Utrustning
Spritspåse
Silikonform Stone

Tillvägagångssätt
Koka upp björbärspurén med citronjuicen. Låt svalna. Smält den vita chokladen. Blanda äggulor, grädde och florsocker och vispa till ett fluff. Dela upp blandningen i två bunkar och vänd ner blåbärspurén i ena och vita chokladen i andra. Lägg i varsin sprits och fyll silikonfomen och frys.

Rostad vit choklad

Ingredienser
50g vit choklad

Utrustning
Silikonmatta

Tillvägagångssätt
Hacka den vita chokladen och sprid ut den på silikonmattan. Baka i ugn på 160-180°C tills den fått fin brun färg, ca 5 min. Låt svalna, krossa.

Mandelmunkar

Ingredienser
1 st ägg
100g socker
100g mjölk
100g grädde
2g bakpulver
200g vetemjöl
100g mandelmjöl
20g smör
Socker att rulla munkarna i

Utrustning
Spritspåse
Silikonform Micro savarin
Termometer

Tillvägagångssätt
Mixa allt med stavmixer och spritsa ner i silikonform och frys. När de är helt frysta, ploppa dem och låt ligga kvar i frysen till det är dags att fritera. Värm oljan till 180°C och fritera munkarna tills de är fina i färgen. Lyft upp och låt rinna av innan du vänder dem i socker.

Kolasås

Ingredienser
1 burk kondenserad mjölk
1 skvätt grädde

Utrustning
Squeeze bottle

Tillvägagångssätt
Koka den oöppnade burken med kondenserad mjölk i 2 timmar, kyl. Öppna och blanda ut med grädde till önskad konsistens. Fyll en squeeze bottle och förvara i kyl tills det är dags att använda.

Maräng

Ingredienser
90g äggvita
90g socker
90g florsocker

Utrustning
Spritspåse
Torkugn

Tillvägagångssätt
Vispa alla ingredienserna till ett styvt fluff. Spritsa fina toppar och torka i torkugn på 60°C tills torra, ca 4 timmar.

Uppläggning av desserten

Fritera munkarna så sent som möjligt. Alltid trevligt med varma nyfriterade munkar på en dessert. Lägg rostad vit choklad i botten av tallriken. Lägg parfaiten ovanpå. Lägg några munkar på och bredvid parfait. Toppa med kolasås och maränger. Här har vi valt att även servera tillsammans med lite hackad mandel, björnbärssås, björnbär och röd oxalis.

Tack till Grönsakshallen Sorunda för fina råvaror!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × ett =