Cannelé bakverket från Bordeaux är ett klassiskt franskt bakverk som skulle kunna beskrivas som att man gör en väldigt lös ugnspannkaka. Cannelés är smaksatta med vanilj och rom som bakas länge i ugnen vilket ger en karamelliserad yta och en mjuk insida. Normalt bakas de i två olika temperaturer först på upp till 270°C för att sedan sänkas till en lägre temperatur. Cannelés eller som de också kallas: Canelés de Bordeaux bakas traditionellt i smörade metallformar men vi har skrivit om receptet så här och nu bakas de på en och samma temperatur i silikonformar. Genom att baka dem i silikonform behöver du aldrig oroa dig för att de ska fastna i formen!
baka Cannelés så här
Ingredienser
2 vaniljstänger
500 ml mjölk
200 g råsocker (här används ljust muscavadosocker)
100 g mjöl
50 g smör
2 ägg
2 äggulor
50g rom
Baka dem så här
Koka upp mjölken, smöret och vaniljen under omrörning. När det blivit varmt, ställ åt sidan och vispa ägg, äggula och socker till ett fluff. Plocka bort vaniljstängerna och tillsätt 25% av mjölken till ägg- och sockerblandningen. Fortsätt vispa. Vispa i mjölet, sedan resten av mjölken och sist romen. Låt smeten svälla i kylen över natten.
Värm ugnen till 180°C. Ta ut smeten ur kylen rör runt den och fyll silikonformen. lämna ungefär 5mm till kanten. Baka i ugnen i 1 timme. Ta ut, vänd försiktigt upp och ner och ta bort silikonmattan. Ce voilà! Nu är de klara!
Låt väl smaka och lycka till med dina Cannelés
Tack till
Tillhörande produkter
-
SF059 Midi Cannelé 60ml142.00 kr (113.60 kr ex moms)
-
Cannelés form 92 ml SF050142.00 kr (113.60 kr ex moms)
-
SF033 Mini Cannelé 30ml142.00 kr (113.60 kr ex moms)