Baka otroligt goda och saftiga saffransbullar med mandelmassa och kardemumma eller baka en lyxig saffransbulltårta
Degen
Ingredienser
425g mjölk
50g jäst
970g vetemjöl
2g saffran
150g strösocker
5g salt
100g ägg
200 g smör
Utrustning
Gör så här
Värm mjölken tillsammans med saffranen och låt svalna till ca 35°C. Häll vätskan i en bunken till degblandaren, smula ner jästen och blanda runt så den löser upp sig. Tillsätt övriga ingredienser utom smöret. Kör degen på låg hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt smöret i småbitar och blanda tills degen släpper från kanterna. Genom att tillsätta smöret sent bibehålls kristallerna i smöret vilket gör degen fluffigare. Låt degen vila i 10 minuter på bänken.
Fyllningen
Ingredienser
200 g smör
200 g mandelmassa
10 g kardemumma
50g socker
Utrustning
Gör så här
Blanda ingredienserna långsamt i degblandarbunken med vingen till en jämn smet.
Baka bullarna
Kavla ut degen på en mjölad bänk till ca 3-5mm tjocklek. Med en spatel brer du ut ett jämt lager med fyllningen. Rulla ihop degen och skär den i ca 2-3 cm tjocka skivor.Låt jäsa på bänken under en handduk i ca 2 timmar.
Ingredienser
Ägg 2st
50g Råsocker
50 g Hackad mandel
50g Ljus sirap
Utrustning
Pensel
Gör så här
Sätt ugnen på 190°C varmluft. Pensla bullarna med ägg, strö på råsocker och mandel och baka i ugnen i 10-12 minuter. Direkt efter bakning penslar du den med ljus sirap utblandat med lite vatten. Detta för att få en glansig fin yta och behålla saftigheten i bullen längre. Vill du omvandla dina bullar till en tårta istället? Scrolla ner
Saffransbulltårta
Vill du hellre göra en saffransbulltårta? Följ då instruktionerna i receptlänken nedan
Bulltårta