Söders Gourmet

Snurrade Kanelbullar med surdeg

Kanelbulle med surdeg - recept johan heibert gastronomi, silikomart professional, rational

Snurrade Kanelbullar med surdeg

Snurrade kanelbullar med surdeg är vårt senaste bidrag till att fira kanelbullens dag 4/10! Kanelbullen som vi känner den idag blev vanlig på 1950-talet men härstammar från mitten av 1800-talet. Nu har vi skapat denna klassiker med surdeg och istället för den klassiska snäckformen har vi tvinnat den.

Snurrade Kanelbullar med surdeg

Ingredienser

300g Vatten

400g Surdeg av vetemjöl

1050g Vetemjöl (glutenstarkt)

10g Kardemumma

5g Vaniljsocker

15g Salt

1 Ägg

200g Smör

Gör så här

Blanda alla ingredienserna utom smöret i en bunke till en degblandare. Kör degen långsamt i 10 minuter och tillsätt sedan smöret*. Kör degen i 5 minuter till, så att smöret blandas ut och degen släpper från kanten på bunken.

Lägg degen i en bunke med lock och låt vila på bänken i en timme. Låt sedan degen jäsa över natten i kylen. Ta bunken och lägg degen på bänken. Gör sedan fyllningen.

*Smöret smälter jag inte och tillsätter det mot slutet av blandningen för att degen ska bli mer fluffig.

Fyllningen

Ingredienser

400g Mandelmassa

400g Smör rumstempererat

100g Socker

20g Kanel

Gör så här

Blanda alla ingredienserna i degblandaren på låg hastighet. Viktigt att alla ingredienserna är rumstempererade, annars kommer det vara svårt att sprida ut över degen.

Kavla ut degen till en rektangel ca 70x40cm och ca 3mm tjock. Smeta ut fyllningen och vik degen en gång mot dig. Skär nu smala strimmor av degen.

Hur man snurrar bullar

Ta en strimma bulldeg mellan tummen och pekfingret. Börja nu vira som en åtta. Ta en ny strimma och fortsätt att vira åttor tills bullen väger ca 80g.

Lägg de färdigsnurrade bullarna i en silikonform för muffins och låt jäsa i två timmar. Förvärm ugnen till 190°C

Bulltopping

Ingredienser

1 ägg

Pärlsocker

Hackad mandel

Ljus sirap

Gör så här

Mixa ägget med en mixer och pensla bullarna och toppa med pärlsocker och hackad mandel. Baka bullarna på 190°C i ca 9 minuter. När bullarna är klara så penslar du dem med ljus sirap. Detta gör att bullarna behåller fukten och ger en härlig sötma i första tuggan

Lycka till med dina Snurrade Kanelbullar med surdeg

Testa även gärna att baka bullarna i en större form till en kanelbullstårta

Bulltårta med kanelbullar - kanelbullstårta med surdeg

Tack till

Johan Heibert Gastronomi

Silikomart Professional

Rational

Robot-Coupe

Tillhörande produkter

Snurrade Kanelbullar med surdeg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
0
    0
    Din varukorg
    Du har ingenting i din varukorgÅtergå till butiken