Snurrade kanelbullar med surdeg är vårt senaste bidrag till att fira kanelbullens dag 4/10! Kanelbullen som vi känner den idag blev vanlig på 1950-talet men härstammar från mitten av 1800-talet. Nu har vi skapat denna klassiker med surdeg och istället för den klassiska snäckformen har vi tvinnat den.
Snurrade Kanelbullar med surdeg
Ingredienser
300g Vatten
400g Surdeg av vetemjöl
1050g Vetemjöl (glutenstarkt)
10g Kardemumma
5g Vaniljsocker
15g Salt
1 Ägg
200g Smör
Gör så här
Blanda alla ingredienserna utom smöret i en bunke till en degblandare. Kör degen långsamt i 10 minuter och tillsätt sedan smöret*. Kör degen i 5 minuter till, så att smöret blandas ut och degen släpper från kanten på bunken.
Lägg degen i en bunke med lock och låt vila på bänken i en timme. Låt sedan degen jäsa över natten i kylen. Ta bunken och lägg degen på bänken. Gör sedan fyllningen.
*Smöret smälter jag inte och tillsätter det mot slutet av blandningen för att degen ska bli mer fluffig.
Fyllningen
Ingredienser
400g Mandelmassa
400g Smör rumstempererat
100g Socker
20g Kanel
Gör så här
Blanda alla ingredienserna i degblandaren på låg hastighet. Viktigt att alla ingredienserna är rumstempererade, annars kommer det vara svårt att sprida ut över degen.
Kavla ut degen till en rektangel ca 70x40cm och ca 3mm tjock. Smeta ut fyllningen och vik degen en gång mot dig. Skär nu smala strimmor av degen.
Hur man snurrar bullar
Ta en strimma bulldeg mellan tummen och pekfingret. Börja nu vira som en åtta. Ta en ny strimma och fortsätt att vira åttor tills bullen väger ca 80g.
Lägg de färdigsnurrade bullarna i en silikonform för muffins och låt jäsa i två timmar. Förvärm ugnen till 190°C
Bulltopping
Ingredienser
1 ägg
Pärlsocker
Hackad mandel
Ljus sirap
Gör så här
Mixa ägget med en mixer och pensla bullarna och toppa med pärlsocker och hackad mandel. Baka bullarna på 190°C i ca 9 minuter. När bullarna är klara så penslar du dem med ljus sirap. Detta gör att bullarna behåller fukten och ger en härlig sötma i första tuggan
Lycka till med dina Snurrade Kanelbullar med surdeg
Testa även gärna att baka bullarna i en större form till en kanelbullstårta
Tack till
Tillhörande produkter
-
Rational iCombi Pro XS – Professionell kombiugn för hemmet och jobbet92,950.00 SEK (74,360.00 SEK ex moms)
-
Stavmixer – Robot Coupe Mini MP 190 V.V.4,150.00 SEK (3,320.00 SEK ex moms)
-
SF023 Medium Muffin 100ml142.00 SEK (113.60 SEK ex moms)
-
Kavel med distanser – för perfekta degar330.00 SEK (264.00 SEK ex moms)
-
TOR rund tårtform 20 cm 5 cm220.00 SEK (176.00 SEK ex moms)
-
TOR rund silikonform 180x50mm215.00 SEK (172.00 SEK ex moms)
-
Degskrapa – tårtskrapa i metall från Silikomart Professional145.00 SEK (116.00 SEK ex moms)
-
Degskrapa – Skrapkort i plast från Silikomart Professional15.00 SEK (12.00 SEK ex moms)
-
Slickepott 25cm i värmetåligt silikon125.00 SEK (100.00 SEK ex moms)
-
Varimixer – Björnblandare Teddy – Silver13,995.00 SEK (11,196.00 SEK ex moms)
-
Silikonmatta GN1/1265.00 SEK (212.00 SEK ex moms)
-
Silikonmatta 30X40cm210.00 SEK (168.00 SEK ex moms)