Surdegsgrund
Att baka med surdeg är underbart. Här kommer ett enkelt sätt att komma igång. Det tar några dagar med det är varken svårt eller jobbigt.
Ingredienser
300g vatten (3dl)
5 björnbär*
180g vetemjöl (3dl)
Utrustning
Tillvägagångssätt
Dag 1
Häll 200g vatten (2dl) i en skål. Lägg i björnbären (*eller annan säsongsfrukt som inte är svavlad, kan vara nypon, aprikos eller äpple). Frukten eller bären har naturliga bakterier och jästsvampar på sig som kommer starta processen.
Plasta byttan 7 sätt på locket på burken och låt den stå i rumstemperatur i 3 dagar.
Dag 4
Plocka ur björnbären och tillsätt 60g (1dl) vetemjöl. Rör om och plasta igen.
Dag 5
Tillsätt 100g (1dl) vatten och 60g (1dl) vetemjöl. Rör om och plasta igen.
Dag 6
Redo att använda.
Matning och förvaring
Mata surdegen med en del vetemjöl och en del vatten (ex 1 dl vatten och 1 dl vetemjöl). Detta gör du alltid dagen innan du ska använda surdegen.
Surdeg som står framme på bänken måste matas varje dag.
När du använt surdeg så matar du den med max 80%. (ex har du 2 dl surdeg kvar efter användning kan du mata den max med 4 dl vatten och 4 dl vetemjöl).
Surdegen kan förvaras i kyl och då behöver du bara mata den en gång i veckan.
Det går också bra att frysa surdeg om du ska resa bort.
Viktigt är att en surdeg som kylförvaras eller frysts. Tas fram minst en dag innan bakning och matas.
Jag som bakar en gång i veckan hemma och då använder 500g surdeg åt gången ställer inte in den i kylen utan har som rutin att mata den en gång om dagen med 1 dl vatten och 1 dl vetemjöl.
Recept på vad som man kan göra med sin surdeg kommer senare!
Pingback: Snurrade Kanelbullar med surdeg - Recept - Söders gourmet