Kanelbullstårta med vaniljkräm
Bullar med kanel kan vara ett av de vanligaste bakverken vi har och kanske det kan vara så att man tröttnat lite på den? Men en gång om året ska vi fira kanelbullens dag (4/10). Och fira det gör man med tårta. Så här har vi den optimala kombinationen av detta!: En kanelbullstårta med vaniljkräm!
Innan du börjar, se till att alla ingredienser (utom de till vaniljkrämen) är rumstempererade, då vaknar jästen snabbare och fyllningen blir snabbare slät utan att bli allt för fluffig
Receptet räcker till 5 bulltårtor eller totalt 30 bullar
Degen
Ingredienser
425g mjölk
50g jäst
970g vetemjöl
10g malen kardemumma
150g strösocker
5g salt
100g ägg
200 g smör
Utrustning
Smörpapper / bakplåtspapper
Gör så här
I bunken till degblandaren, smula ner jästen i mjölken, blanda runt så den löser upp sig. Tillsätt övriga ingredienser utom smöret. Kör degen på låg hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt smöret i småbitar och blanda tills degen släpper från kanterna. Genom att tillsätta smöret sent bibehålls kristallerna i smöret vilket gör degen fluffigare. Låt degen vila i 10 minuter på bänken.
Fyllningen
Ingredienser
200 g smör
200 g mandelmassa
30 g kanel
50g socker
Utrustning
Gör så här
I bunken till degblandaren blanda ingredienserna långsamt med vingen tills det är en jämn smet
Kavla ut degen på en mjölad bänk till ca 3-5mm tjocklek. Med en spatel brer du ut ett jämt lager med fyllningen. Rulla ihop degen och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Klipp ut ett kvadratiskt ark av smörpapperet och tryck ner i silikonformen. Fyll formen med 5 bullar och låt jäsa på bänken under en handduk i 2 timmar. Under tiden görs vaniljkrämen
Vaniljkräm
Ingredienser
20g majsstärkelse
100g Socker
250 g mjölk
60g gula
50g smör
Utrustning
Gör så här
Blanda socker och majsstärkelsen i en kastrull, tillsätt lite av mjölken och vispa ut stärkelsen så det inte blir klumpar. Skrapa ut vaniljstången och tillsätt allt annat utom smöret och värm under omrörning till den tjocknat. Det gör inget om den skull börja koka då stärkelsen binder ihop den. Ägget är med för färg och smak, inte konsistens. Ta bort från värmen och vispa ner smöret. Kyl, ta ur vaniljstången och lägg på sprits.
Färdigställande av tårtan
Ingredienser
2 Ägg
50g Pärlsocker
50g Hackad mandel
50g Ljus sirap
Utrustning
Pensel
Gör så här
Sätt ugnen på 190°C varmluft. Spritsa ner vaniljkrämen i bulltårtan och pensla den med ägg. Stör pärlsocker och mandel över den och baka i ugnen i 12-15 minuter. Direkt efter bakning penslar du den igen fast med ljus sirap utblandat med lite vatten. Detta för att få en glansig fin yta och behålla saftigheten i bullen längre.
Pingback: Snurrade Kanelbullar med surdeg - Recept - Söders gourmet