recept kanelbullstarta av johan heibert gastronomi tillsammans med rational och bosch och silikomart professional i sverige för söders gourmet

Kanelbullstårta med vaniljkräm

Kanelbullstårta med vaniljkräm

Bullar med kanel kan vara ett av de vanligaste bakverken vi har och kanske det kan vara så att man tröttnat lite på den? Men en gång om året ska vi fira kanelbullens dag (4/10). Och fira det gör man med tårta. Så här har vi den optimala kombinationen av detta!: En kanelbullstårta med vaniljkräm!

Innan du börjar, se till att alla ingredienser (utom de till vaniljkrämen) är rumstempererade, då vaknar jästen snabbare och fyllningen blir snabbare slät utan att bli allt för fluffig

Receptet räcker till 5 bulltårtor eller totalt 30 bullar

Kanelbullstårta med vaniljkräm recept av johan heibert gastronomi för söders gourmet med rational och bosch sverige tårta i form

Degen

Ingredienser

425g mjölk

50g jäst

970g vetemjöl

10g malen kardemumma

150g strösocker

5g salt

100g ägg

200 g smör

Utrustning

Degblandare

Kavel

Smörpapper / bakplåtspapper

Kanelbullstårta med vaniljkräm recept av johan heibert gastronomi för söders gourmet med rational och bosch sverige deg

Silikonform

Gör så här

I bunken till degblandaren, smula ner jästen i mjölken, blanda runt så den löser upp sig. Tillsätt övriga ingredienser utom smöret. Kör degen på låg hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt smöret i småbitar och blanda tills degen släpper från kanterna. Genom att tillsätta smöret sent bibehålls kristallerna i smöret vilket gör degen fluffigare. Låt degen vila i 10 minuter på bänken.

Fyllningen

Ingredienser

200 g smör

200 g mandelmassa

30 g kanel

50g socker

Utrustning

Degblandare

Spatel

Gör så här

I bunken till degblandaren blanda ingredienserna långsamt med vingen tills det är en jämn smet

Kavla ut degen på en mjölad bänk till ca 3-5mm tjocklek. Med en spatel brer du ut ett jämt lager med fyllningen. Rulla ihop degen och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Klipp ut ett kvadratiskt ark av smörpapperet och tryck ner i silikonformen. Fyll formen med 5 bullar och låt jäsa på bänken under en handduk i 2 timmar. Under tiden görs vaniljkrämen

Kanelbullstårta med vaniljkräm recept av johan heibert gastronomi för söders gourmet med rational och bosch sverige kavling

Vaniljkräm

Ingredienser

20g majsstärkelse

100g Socker

250 g mjölk

1 vaniljstång

60g gula

50g smör

Utrustning

Spritspåse

Kanelbullstårta med vaniljkräm recept av johan heibert gastronomi för söders gourmet med rational och bosch sverige vaniljkräm

Gör så här

Blanda socker och majsstärkelsen i en kastrull, tillsätt lite av mjölken och vispa ut stärkelsen så det inte blir klumpar. Skrapa ut vaniljstången och tillsätt allt annat utom smöret och värm under omrörning till den tjocknat. Det gör inget om den skull börja koka då stärkelsen binder ihop den. Ägget är med för färg och smak, inte konsistens. Ta bort från värmen och vispa ner smöret. Kyl, ta ur vaniljstången och lägg på sprits.

Färdigställande av tårtan

Kanelbullstårta med vaniljkräm recept av johan heibert gastronomi för söders gourmet med rational och bosch sverige jäsning

Ingredienser

2 Ägg

50g Pärlsocker

50g Hackad mandel

50g Ljus sirap

Utrustning

Ugn

Pensel

Gör så här

Sätt ugnen på 190°C varmluft. Spritsa ner vaniljkrämen i bulltårtan och pensla den med ägg. Stör pärlsocker och mandel över den och baka i ugnen i 12-15 minuter. Direkt efter bakning penslar du den igen fast med ljus sirap utblandat med lite vatten. Detta för att få en glansig fin yta och behålla saftigheten i bullen längre.

Lycka till med din kanelbullstårta med vaniljkräm

Kanelbullstårta med vaniljkräm recept av johan heibert gastronomi för söders gourmet med rational och bosch sverige tårta i form färdig

Tack till:

Johan Heibert Gastronomi

Silikomart Professional

Rational

Bosch

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 2 =

Varukorg