Söders Gourmet

SPRÖDA Mandelkakor med smörkräm

spröda mandelkakor med smörkräm En kaka med 3 olika smaksättningar på smörkräm. En med hjortron, en med hallon och en med choklad. recept av johan heibert gastronomi med utrustning av silikomart professional, robot coupe från Söders gourmet

SPRÖDA Mandelkakor med smörkräm

Spröda kakor med mandel och med 3 olika smaksättningar på smörkräm. En med hjortron, en med hallon och en med choklad. alltså: spröda mandelkakor med smörkräm

Mandelkaka ca 120st

Ingredienser

Vaniljsocker 5g

Strösocker 120g

Florsocker 75g

Mandel 25g

Smör 150g

Mjöl 200g

Gör så här

Mixa Vaniljsocker med socker, florsocker och mandel. Tillsätt kylskåpskallt smör och sist mjölet. Mixa snabbt så att det inte bygger upp någon värme. Plasta degen och låt den vila i kylen i några timmar. Kavla ut ca 2mm tjock, stansa ringar och baka mellan två perforerade mattor i ugnen på 160°C i ca 8min.

Smörkräm med hjortron

Ingredienser

Hjortron 75g

Smör 100g

Florsocker 100g

Äggula 1st

Gör så här

Mixa hjortronen med en stavmixer och sila bort kärnorna till en slät hjortronpuré. Vispa smör, socker och äggula fluffigt. Vispa ner hjortronpurén och fyll en spritspåse. Spritsa i silikonform och ställ i kyl. Ploppa och lägg mellan två kakor. Antal fyllningar det här räcker till är beroende på storlek på silikonfomen. Men i detta fallet, ca 8st.

Smörkräm med hallon

Ingredienser

Hallon 75g

Smör 100g

Florsocker 100g

Äggula 1st

Gör så här

Mixa hallonen med en stavmixer och sila bort kärnorna till en slät hallonpuré. Vispa smör, socker och äggula fluffigt. Vispa ner hallonpurén och fyll en spritspåse. Spritsa i silikonform och ställ i kyl. Ploppa och lägg mellan två kakor. Antal fyllningar det här räcker till är beroende på storlek på silikonfomen. Men i detta fallet, ca 8st.

Smörkräm med choklad

Ingredienser

Mörk choklad 50g

Smör 100g

Florsocker 100g

Äggula 1st

Gör så här

Smält chokladen. Vispa smör, socker och äggula fluffigt. Vispa ner chokladen och fyll en spritspåse. Spritsa i silikonform och ställ i kyl. Ploppa och lägg mellan två kakor. Antal fyllningar det här räcker till är beroende på storlek på silikonfomen. Men i detta fallet, ca 8st.

SPRÖDA Mandelkakor med smörkräm

Dessa kakor med smörkräm bör ätas lätt kylda annars blir krämen för mjuk

Tack till

Johan Heibert Gastronomi

Silikomart professional

Rational

Våra andra recept

Vad betyder ordet kaka?

Ordet ”kaka” har en lång historia och är generellt associerat med något sött, oftast bakat, som serveras som efterrätt eller till fika. I Sverige är ”kaka” ett brett begrepp som omfattar allt från småkakor till stora tårtor.

Vilket land kommer Kaka ifrån?

Begreppet ”kaka” i dess många former är universellt och varierar från kultur till kultur. Ursprunget kan spåras tillbaka till antika civilisationer som grekerna och romarna, där de första versionerna av kakor började som enkla honungssötade bröd.

Vad händer när en kaka gräddas?

När en kaka gräddas sker en rad kemiska reaktioner. Värmen får bakpulver eller jäst att reagera, vilket skapar gasbubblor som får kakan att jäsa och bli luftig. Samtidigt startar Maillardreaktionen, som ger kakan dess gyllenbruna färg och rika smak.

Vad kan man fika?

Fika är en älskad svensk tradition och kan innefatta allt från en enkel kopp kaffe och kaka till mer elaborerade bakverk som bullar, tårtor eller småkakor. Det är en social stund som handlar lika mycket om sällskapet som de godsaker som avnjuts.

Varför skär sig smörkräm?

Smörkräm kan skära sig om ingredienserna inte har samma temperatur. Om smöret är för kallt eller om det blandas med något kallt kan det orsaka att krämen separerar. Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade för bästa resultat.

Varför stelnar inte smörkräm?

Om smörkräm inte stelnar kan det bero på för hög vätskehalt eller otillräcklig mängd socker, vilket hindrar den från att sätta sig. Att justera proportionerna eller låta krämen vila i kylskåp kan ofta lösa problemet.

Kan man frysa in smörkräm?

Ja, smörkräm går bra att frysa in. Se till att förpacka den lufttätt för att undvika att den tar åt sig andra lukter från frysen. När du ska använda den, tina långsamt i kylskåp och vispa om innan användning för att återställa konsistensen.

Lycka till med dina spröda mandelkakor med smörkräm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
0
    0
    Din varukorg
    Du har ingenting i din varukorgÅtergå till butiken