Spröda kakor med mandel och med 3 olika smaksättningar på smörkräm. En med hjortron, en med hallon och en med choklad. alltså: spröda mandelkakor med smörkräm
Mandelkaka ca 120st
Ingredienser
Vaniljsocker 5g
Strösocker 120g
Florsocker 75g
Mandel 25g
Smör 150g
Mjöl 200g
Gör så här
Mixa Vaniljsocker med socker, florsocker och mandel. Tillsätt kylskåpskallt smör och sist mjölet. Mixa snabbt så att det inte bygger upp någon värme. Plasta degen och låt den vila i kylen i några timmar. Kavla ut ca 2mm tjock, stansa ringar och baka mellan två perforerade mattor i ugnen på 160°C i ca 8min.
Smörkräm med hjortron
Ingredienser
Hjortron 75g
Smör 100g
Florsocker 100g
Äggula 1st
Gör så här
Mixa hjortronen med en stavmixer och sila bort kärnorna till en slät hjortronpuré. Vispa smör, socker och äggula fluffigt. Vispa ner hjortronpurén och fyll en spritspåse. Spritsa i silikonform och ställ i kyl. Ploppa och lägg mellan två kakor. Antal fyllningar det här räcker till är beroende på storlek på silikonfomen. Men i detta fallet, ca 8st.
Smörkräm med hallon
Ingredienser
Hallon 75g
Smör 100g
Florsocker 100g
Äggula 1st
Gör så här
Mixa hallonen med en stavmixer och sila bort kärnorna till en slät hallonpuré. Vispa smör, socker och äggula fluffigt. Vispa ner hallonpurén och fyll en spritspåse. Spritsa i silikonform och ställ i kyl. Ploppa och lägg mellan två kakor. Antal fyllningar det här räcker till är beroende på storlek på silikonfomen. Men i detta fallet, ca 8st.
Smörkräm med choklad
Ingredienser
Mörk choklad 50g
Smör 100g
Florsocker 100g
Äggula 1st
Gör så här
Smält chokladen. Vispa smör, socker och äggula fluffigt. Vispa ner chokladen och fyll en spritspåse. Spritsa i silikonform och ställ i kyl. Ploppa och lägg mellan två kakor. Antal fyllningar det här räcker till är beroende på storlek på silikonfomen. Men i detta fallet, ca 8st.
SPRÖDA Mandelkakor med smörkräm
Dessa kakor med smörkräm bör ätas lätt kylda annars blir krämen för mjuk
Tack till
-
Magimix Foodprocessor CS 4200 XL 950 watt Matt krom5,499.00 SEK (4,399.20 SEK ex moms)
-
ROBOT COUPE – ROBOT COOK – SNABBHACK – VÄRMEMIXER33,750.00 SEK (27,000.00 SEK ex moms)
-
Stavmixer – Robot Coupe Mini MP 190 V.V.4,150.00 SEK (3,320.00 SEK ex moms)
-
Magimix Minihackare 0,83 liter 290 watt Matt krom1,399.00 SEK (1,119.20 SEK ex moms)
-
Magimix Köksvåg 10 kg Svart Glas699.00 SEK (559.20 SEK ex moms)
-
Magimix Foodprocessor CS 5200 XL 1100 watt Matt krom6,595.00 SEK (5,276.00 SEK ex moms)
-
Kavel med distanser – för perfekta degar330.00 SEK (264.00 SEK ex moms)
-
Silikomart Air Mat – Silikonmatta GN1/1265.00 SEK (212.00 SEK ex moms)
-
Perforerad silikonmatta för bakning 40x30cm210.00 SEK (168.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 600ml185.00 SEK (148.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 400ml145.00 SEK (116.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 200ml135.00 SEK (108.00 SEK ex moms)
-
Essenziale 80 Silikonform Från Silikomart Professional245.00 SEK (196.00 SEK ex moms)
-
Essenziale 30 Silikonform Från Silikomart245.00 SEK (196.00 SEK ex moms)
-
Spritspåsar 56x30cm 100-pack260.00 SEK (208.00 SEK ex moms)
-
Palett gaffel175.00 SEK (140.00 SEK ex moms)
-
Palett vinklad175.00 SEK (140.00 SEK ex moms)
-
Palett rak175.00 SEK (140.00 SEK ex moms)
Vad betyder ordet kaka?
Ordet ”kaka” har en lång historia och är generellt associerat med något sött, oftast bakat, som serveras som efterrätt eller till fika. I Sverige är ”kaka” ett brett begrepp som omfattar allt från småkakor till stora tårtor.
Vilket land kommer Kaka ifrån?
Begreppet ”kaka” i dess många former är universellt och varierar från kultur till kultur. Ursprunget kan spåras tillbaka till antika civilisationer som grekerna och romarna, där de första versionerna av kakor började som enkla honungssötade bröd.
Vad händer när en kaka gräddas?
När en kaka gräddas sker en rad kemiska reaktioner. Värmen får bakpulver eller jäst att reagera, vilket skapar gasbubblor som får kakan att jäsa och bli luftig. Samtidigt startar Maillardreaktionen, som ger kakan dess gyllenbruna färg och rika smak.
Vad kan man fika?
Fika är en älskad svensk tradition och kan innefatta allt från en enkel kopp kaffe och kaka till mer elaborerade bakverk som bullar, tårtor eller småkakor. Det är en social stund som handlar lika mycket om sällskapet som de godsaker som avnjuts.
Varför skär sig smörkräm?
Smörkräm kan skära sig om ingredienserna inte har samma temperatur. Om smöret är för kallt eller om det blandas med något kallt kan det orsaka att krämen separerar. Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade för bästa resultat.
Varför stelnar inte smörkräm?
Om smörkräm inte stelnar kan det bero på för hög vätskehalt eller otillräcklig mängd socker, vilket hindrar den från att sätta sig. Att justera proportionerna eller låta krämen vila i kylskåp kan ofta lösa problemet.
Kan man frysa in smörkräm?
Ja, smörkräm går bra att frysa in. Se till att förpacka den lufttätt för att undvika att den tar åt sig andra lukter från frysen. När du ska använda den, tina långsamt i kylskåp och vispa om innan användning för att återställa konsistensen.