Vit choklad- och pistagepraliner
Vit choklad- och pistagepraliner tillverkade i silikonform. Praliner är lätta att göra men tar lite tid. I det här receptet så snabbtempererar vi den vita chokladen för att speeda upp receptet lite och för att slippa dra ut choklad på en marmorplatta.
Ingredienser
200g Vit choklad
50g grädde
10g smör
10g pistage
Utrustning
Palett
Spritspåse
Slickepott
Termometer
Silikonform
Tillvägagångssätt
Temperera choklad
Temperera den vita chokladen. Det vill säga värm den till 45°C och under omrörning sänk temperaturen till ca 25°C. Fyll en spritspåse och fyll alla gropar i silikonformen helt. Vänta någon minut och vänd sedan formen upp och ner så att chokladen rinner ur. Spara denna choklad till fyllningen.
Skrapa av ytan på silikonformen med en palett och ställ formen i kylen så att chokladen kristalliserar.
Under tiden hackar du pistagenötterna och gör iordning fyllningen (ganache).
Ganache
Mät upp 100g av din tempererade choklad och koka upp grädden. Häll den varma grädden över chokladen och lägg i smöret. Tillsätt de hackade nötterna och blanda med en slickepott tills du har en slät och fin kräm.
Ta fram formarna ur kylen och spritsa ner fyllningen. Fyll så att det finns ca 1-2mm kvar till kanten. Ställ tillbaka formen i kylen.
Locka och Ploppa
Nu är det dags att locka… alltså stänga pralinen. Ta fram formen och spritsa på tempererad vit choklad. Använd paletten för att få det helt rakt och fint.
Låt pralinen stelna i formen i kyl innan du försiktigt ploppar ur dina vit choklad- och pistagepraliner