Airatded chocolate (bubblig choklad)

Aerated chocolate (bubblig choklad)

Aerated chocolate (bubblig choklad)

Aerated chocolate (bubblig choklad) är som det låter, en choklad som har stelnat medan den kokar. Det är lättare än det låter. Genom att sänka kokpunkten med hjälp av vakuum så får vi fina bubblor i chokladen. Och när vi under vakuum kyler ner chokladen så stelnar bubblorna.

Ingredienser

250g choklad (57%)
50g kakaofett
Is

Utrustning

Termometer
Sifon 0,5L
Silikonform
Palett
Vakuumkantin
Extern Vakuumpump

Tillvägagångssätt

Smält ihop chokladen

Här har vi använt en choklad med 57% kakaohalt men vilken typ av choklad fungerar. Smält ihop chokladen och kakaofettet i en kastrull, mät av temperaturen med en termometer. Den bör vara ca 35°C. Häll den tempererade chokladen i en sifon och mata med två cream-patroner. Skaka ordentligt.

Fyller sifon

Fyll Silikonformen

Fyll Silikonformen direkt från sifonen till ungefär hälften. Lägg isen i vakuumkantinen och lägg ner silikonformen. Sätt på locket och sug ur luften med vakuumpumpen.
När det bubblat upp fint så stänger du av pumpen och låter chokladen sätta sig. Vi lät den stå på bänken i 1 timma men vill du att det ska gå snabbare så ställ in kantinen i frysen eller kylen.

Fyll silikonform

Ploppa och njut

När chokladen har satt sig så släpper du på trycket i kantinen och tar ur silikonformen. Har du fyllt silikonformen för mycket så har nog chokladen bubblat över och kanske fastnat lite i locket. Men det lossar du lätt med en palett.

Choklad ur formen

Lossa chokladen ur formarna och skär eller bryt i bitar. Nu har du gjort en underbart bubblig choklad som snabbt smälter i munnen och ser ut som tvättsvampar. Testa gärna med att göra den här på vit choklad, då kan du även färga chokladen för att få en ännu häftigare visuell effekt.
Användning
Nu är det bara att använda din underbart bubbliga choklad som garnie till chokladdesserter. Går utmärkt att lägga ner i ett glas varm mjölk för chokladdryck. Eller smula sönder chokladen och använd den som topping på kakor och tårtor.

Varukorg