Söders Gourmet

Juldessert Ris à la Malta 2.0

Juldessert Ris à la Malta 2.0 - En rispudding med kryddig citrussallad är vår tolkning på den klassiska juldesserten. Recept för 8 personer

Juldessert Ris à la Malta 2.0

Juldessert Ris à la Malta 2.0 – En rispudding med kryddig citrussallad är vår tolkning på den klassiska juldesserten. Här gör vi en mousse på risgrynsgröt med hög vaniljsmak, ovanpå det en gjuten mandaringelé. Detta doppas sedan i vit choklad med hackad mandel och toppas med en kryddig citrussallad

Recept för 8 personer

Mandaringelé

Ingredienser

Mandarinjuice 100g

Pektin 2g

Socker 20g

Gelatinblad 0,5st

Gör så här

Värm ingredienserna och blötlägg gelatinet. När juicen är varm tillsätt gelatinet och gjut ca 20gram per hålrum i silikonformen. Ställ den i frysen

Ris à la Malta och ett vinglas

“Ris à la Malta” Rispudding

Ingredienser

Mandelmjölk 400g

Socker 50g

Kanelstång 1st

Vaniljstång 1/2st

Gelatinblad 2st

Grötris 100g

Grädde 150g

Så här gör du Risala Malta

Koka upp mandelmjölk, socker, kanel och vanilj. Tillsätt grötriset och koka under omrörning tills riset har mjuknat, ca 20-30min. Blötlägg gelatinet. Ta ur kryddorna och tillsätt gelatinet. Låt svalna på bänken till ca 30°C. Vispa grädden och vänd ihop. Spritsa grötmoussen ovanpå den redan frysta mandaringelén och frys igen.

Värm 70% vit choklad med 30% kakaofett till ca 40°C, häll i hackad mandel och doppa de fryta grötpuckarna. När de är doppade, ställ tillbaka i frysen tills ungefär 1 timme innan servering.

Kryddig citrussallad

Ingredienser

Apelsin (Röda / Blod) 4st

Socker 140g

Vatten 60g

Vaniljstång 1/2st

Kanelstång 2st

Stjärnanis 2st

Gör så här

Koka upp socker, vatten och kryddor och låt svalna. Skär ut filéerna ur frukten och blanda med sockerlagen

Färdigställande av Juldessert Ris à la Malta 2.0

Ta fram bakelserna och toppa med kryddiga citrusfiléer samt några fina blad.

Tack till

Johan Heibert Gastronomi

Silikomart Professional

Våra andra recept

Tillhörande produkter

Juldessert Ris à la Malta 2.0 – En rispudding med kryddig citrussallad

Vintips till desserten

Moscato d’Asti

Vintips till Ris à la Malta moscato d'asti

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
0
    0
    Din varukorg
    Du har ingenting i din varukorgÅtergå till butiken