Juldessert Ris à la Malta 2.0 – En rispudding med kryddig citrussallad är vår tolkning på den klassiska juldesserten. Här gör vi en mousse på risgrynsgröt med hög vaniljsmak, ovanpå det en gjuten mandaringelé. Detta doppas sedan i vit choklad med hackad mandel och toppas med en kryddig citrussallad
Recept för 8 personer
Mandaringelé
Ingredienser
Mandarinjuice 100g
Pektin 2g
Socker 20g
Gelatinblad 0,5st
Gör så här
Värm ingredienserna och blötlägg gelatinet. När juicen är varm tillsätt gelatinet och gjut ca 20gram per hålrum i silikonformen. Ställ den i frysen
“Ris à la Malta” Rispudding
Ingredienser
Mandelmjölk 400g
Socker 50g
Kanelstång 1st
Vaniljstång 1/2st
Gelatinblad 2st
Grötris 100g
Grädde 150g
Så här gör du Risala Malta
Koka upp mandelmjölk, socker, kanel och vanilj. Tillsätt grötriset och koka under omrörning tills riset har mjuknat, ca 20-30min. Blötlägg gelatinet. Ta ur kryddorna och tillsätt gelatinet. Låt svalna på bänken till ca 30°C. Vispa grädden och vänd ihop. Spritsa grötmoussen ovanpå den redan frysta mandaringelén och frys igen.
Värm 70% vit choklad med 30% kakaofett till ca 40°C, häll i hackad mandel och doppa de fryta grötpuckarna. När de är doppade, ställ tillbaka i frysen tills ungefär 1 timme innan servering.
Kryddig citrussallad
Ingredienser
Apelsin (Röda / Blod) 4st
Socker 140g
Vatten 60g
Vaniljstång 1/2st
Kanelstång 2st
Stjärnanis 2st
Gör så här
Koka upp socker, vatten och kryddor och låt svalna. Skär ut filéerna ur frukten och blanda med sockerlagen
Färdigställande av Juldessert Ris à la Malta 2.0
Ta fram bakelserna och toppa med kryddiga citrusfiléer samt några fina blad.
Tack till
Tillhörande produkter
-
Essenziale 80 Silikonform Från Silikomart Professional245.00 SEK (196.00 SEK ex moms)
-
Tårtform Essenziale 1000230.00 SEK (184.00 SEK ex moms)
-
Vitamix Vita-prep 317,495.00 SEK (13,996.00 SEK ex moms)
-
Vaniljstång Tahitivanilj Grand Cru 5st 16-18cm – Raiatea650.00 SEK (580.36 SEK ex moms)
-
Grand Cru Vaniljstång Bourbon gourmet 250g 16-18cm – Madagaskar1,950.00 SEK (1,741.07 SEK ex moms)
-
Grand Cru Vaniljstång Bourbon gourmet 2st 16-18cm – Madagaskar115.00 SEK (102.68 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 400ml145.00 SEK (116.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 200ml135.00 SEK (108.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 150ml110.00 SEK (88.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 600ml185.00 SEK (148.00 SEK ex moms)
-
Slickepott Skedformad 36cm i värmetåligt silikon170.00 SEK (136.00 SEK ex moms)
-
Slickepott 36cm i värmetåligt silik145.00 SEK (116.00 SEK ex moms)
-
Slickepott Skedformad 25cm i värmetåligt silikon155.00 SEK (124.00 SEK ex moms)
-
Slickepott 25cm i värmetåligt silikon125.00 SEK (100.00 SEK ex moms)
-
Spritspåsar 56x30cm 100-pack260.00 SEK (208.00 SEK ex moms)
Juldessert Ris à la Malta 2.0 – En rispudding med kryddig citrussallad
Vintips till desserten
Moscato d’Asti