Det kan nog vara så att detta är vårt första recept på semlor vi publicerar, vilken tur då att det är det enda du behöver 🙂 Vi har gjort en klassisk semla men med två små innovationer. Ena är att degen är en kalljäst deg med surdeg och andra är att vi toppar fyllningen med saltkaramelliserad mandel. Annars helt klassisk. Här kommer alltså årets recept på semlor. Recept för 15 semmelbullar
Degen
Ingredienser fördeg
Vatten 200g
Jäst 25g
Vete 375g
Surdeg 50
Socker 20
Ingredienser slutdeg
100g socker
Smör 120g
Vete 150g
Ägg 1st
Salt 6g
Kardemumma 9g
Gör så här
Blanda fördegen och kör i maskin i ca 5 minuter, låt den vila i 30 minuter och tillsätt resten av ingredienserna. Kör den ytterligare 5-10 minuter. Plasta degen och låt den kalljäsa i kylen i 12 timmar.
Ta ut degen och dela upp den i 15 lika stora delar, 70-75g styck. Rundriv bullarna och ställ på plåt.
Jäs i jässkåp / på jäsprogram i ugnen eller genom att sätta din ugn på 50°C, ställa in ett tråg med vatten, stänga av ugnen och ställa in bullarna. Jäs bullarna till 3 gångers storlek, 1,5-2 timmar.
Baka av i ugnen på 220°C i ca 6 minuter
Fyllningen
Vaniljkräm
Ingredienser
Standardmjölk 100g
Strösocker 20g
Äggula 1st
Majsstärkelse 10g
Smör 20g
Gör så här
Skrapa ur vaniljstången och värm alla ingredienser under omrörning tills de tjocknat. Häll ut på bricka och låt svalna.
Ingredienser
Mandelmassa 400g
Vaniljkräm 60g (se ovan)
Kardemumma 2g
Bittermandel 1st (0,5g)
Vatten 50g
Gör så här
Bryt ner mandelmassan i en degbunke och tillsätt 60g av vaniljkrämen. Mixa kardemumma och bittermandel och tillsätt till mandelmassan. Vispa samman smeten med vingen till degblandaren och mata med vattnet tills önskad konsistens. Fyll en spritspåse
Saltkaramelliserade mandlar
Ingredienser
Socker 50g
Vatten 25g
Salt 1g
Gör så här
Rosta mandlarna i en stekpanna, koka en sockerlag med socker, salt och vatten. Häll ner mandlarna i sockerlagen och koka under omrörning tills de karamellisera. Låt kallna och hacka till mindre bitar.
Färdigställa semlan
Ingredienser
Grädde 1L
Florsocker (fuktbeständigt) 30g
Gör så här
Vispa grädden, den ska vara rätt lös vid användning. Sätt i önskad tyll i en spritspåse och fyll med grädden.
Skär av locket av semlan och stansa locket med en stansring (det behövs inte med det blir lite extra fint). Spritsa ut fyllningen över snittytan på semmelbotten, doppa fyllningsdelen i de hackade mandlarna och spritsa grädde ovanpå, lägg på locket och pudra med florsocker. Vill du göra semlorna i förväg så kan du använda fukttåligt florsocker.
Lycka till med Semla -årets recept på semlor
-
Spritspåse i Silikon från Silikomart225.00 SEK (180.00 SEK ex moms)
-
Spritspåsar 36cm 24-pack135.00 SEK (108.00 SEK ex moms)
-
Spritspåsar 56x30cm 100-pack260.00 SEK (208.00 SEK ex moms)
-
Tyllset Mini 52695.00 SEK (556.00 SEK ex moms)
-
Tyllset Mini 26395.00 SEK (316.00 SEK ex moms)
-
Tyllset BOS36BIG 50mm960.00 SEK (768.00 SEK ex moms)
-
Sosa Florsocker fuktbeständigt 750g190.00 SEK (169.64 SEK ex moms)
-
Vaniljstång Tahitivanilj Grand Cru 5st 16-18cm – Raiatea650.00 SEK (580.36 SEK ex moms)
-
Grand Cru Vaniljstång Bourbon gourmet 2st 16-18cm – Madagaskar115.00 SEK (102.68 SEK ex moms)
-
Magimix Köksvåg 10 kg Svart Glas699.00 SEK (559.20 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 150ml110.00 SEK (88.00 SEK ex moms)
-
Precisionsvåg i fickformat750.00 SEK (600.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 600ml185.00 SEK (148.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 400ml145.00 SEK (116.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 200ml135.00 SEK (108.00 SEK ex moms)
-
SCANPAN CTX Stekpanna 20 cm1,569.00 SEK (1,255.20 SEK ex moms)
-
SCANPAN Sauteuse 2,7 l1,519.00 SEK (1,215.20 SEK ex moms)
-
Varimixer – Björnblandare Teddy – Silver13,995.00 SEK (11,196.00 SEK ex moms)
-
Rational iCombi Pro 10 – 1/1 – Professionell kombiugn189,500.00 SEK (151,600.00 SEK ex moms)
-
Rational iCombi Pro 6 – 1/1 – Professionell kombiugn135,500.00 SEK (108,400.00 SEK ex moms)
-
Rational iCombi Pro XS – Professionell kombiugn för hemmet och jobbet92,950.00 SEK (74,360.00 SEK ex moms)
-
Slickepott 41cm i värmetåligt silikon155.00 SEK (124.00 SEK ex moms)
-
Slickepott 36cm i värmetåligt silik145.00 SEK (116.00 SEK ex moms)
-
Slickepott 25cm i värmetåligt silikon125.00 SEK (100.00 SEK ex moms)
Tack till
Semla -årets recept på semlor
Semla -årets recept på semlor
Vilket land kommer semlor ifrån?
Semlans rötter kan spåras tillbaka till Sverige, där denna älskade bakelse, även känd som fettisdagsbulle, har en rik historia. Semlan har blivit en symbol för fettisdagen och markerar början på våren i Sverige, även om dess popularitet har spridit sig till andra nordiska länder.
Hur kom man på semlan?
Genom århundradenas lopp har semlan utvecklats från en simpel brödbulle serverad i varm mjölk till den nuvarande versionen fylld med mandelmassa och krönt med vispad grädde, en förändring som tog fart under 1700-talet. Denna tradition har blivit en integrerad del av den svenska matkulturen.
Luftiga semlor
Hemligheten bakom luftiga semlor ligger i en väl genomförd jäsprocess. Användandet av högkvalitativ jäst och att låta degen jäsa i en optimal miljö bidrar till semlornas fluffighet. Viktigt är också att hantera degen varsamt för att undvika att den blir för kompakt.
Världens godaste semlor
De semlor som anses vara världens godaste är de som lyckas balansera den luftiga bullen med rikligt med aromatisk mandelmassa och fluffig grädde på toppen. Det är kombinationen av dessa element som skapar den ultimata semlan.
Kalljästa semlor
För de som föredrar en mer bekväm bakprocess är kalljästa semlor ett utmärkt alternativ. Genom att låta degen jäsa över natten i kylskåpet utvecklas smakerna på djupet, vilket resulterar i semlor med en distinkt och rik karaktär.
Mandelmassa till semlor
Mandelmassan, semlans hjärta, förser bakelsen med dess karakteristiska sötma och nötighet. Även om traditionell mandelmassa består av malda mandlar och socker, finns det variationer som innehåller extra smakgivare som vanilj eller kardemumma för att förhöja upplevelsen.
Fettisdagsbulle
Fettisdagsbullen, mer känd som semlan, är en central del av det svenska fettisdagsfirandet. Denna dag ser många fram emot att avnjuta denna delikatess, fylld med grädde och mandelmassa, som en sista festmåltid innan fasteperioden inleds.
Hetvägg (semla med varm mjölk)
Hetvägg är en traditionell svensk specialitet som består av en semla serverad i en skål med varm mjölk. Denna rätt, som har anor från förr, erbjuder en tröstande och mättande upplevelse där den varma mjölken gör bullen extra mjuk och saftig. Att njuta av en hetvägg är för många en kär tradition som väcker minnen och skapar en känsla av värme och gemenskap under vinterns kalla månader.