Söders Gourmet

Semla -årets recept på semlor

Semla -årets recept på semlor

Semla -årets recept på semlor

Det kan nog vara så att detta är vårt första recept på semlor vi publicerar, vilken tur då att det är det enda du behöver 🙂 Vi har gjort en klassisk semla men med två små innovationer. Ena är att degen är en kalljäst deg med surdeg och andra är att vi toppar fyllningen med saltkaramelliserad mandel. Annars helt klassisk. Här kommer alltså årets recept på semlor. Recept för 15 semmelbullar

Degen

Ingredienser fördeg

Vatten 200g

Jäst 25g

Vete 375g

Surdeg 50

Socker 20

Ingredienser slutdeg

100g socker

Smör 120g

Vete 150g

Ägg 1st

Salt 6g

Kardemumma 9g

Gör så här

Blanda fördegen och kör i maskin i ca 5 minuter, låt den vila i 30 minuter och tillsätt resten av ingredienserna. Kör den ytterligare 5-10 minuter. Plasta degen och låt den kalljäsa i kylen i 12 timmar.

Ta ut degen och dela upp den i 15 lika stora delar, 70-75g styck. Rundriv bullarna och ställ på plåt.

Jäs i jässkåp / på jäsprogram i ugnen eller genom att sätta din ugn på 50°C, ställa in ett tråg med vatten, stänga av ugnen och ställa in bullarna. Jäs bullarna till 3 gångers storlek, 1,5-2 timmar.

Baka av i ugnen på 220°C i ca 6 minuter

Fyllningen

Vaniljkräm

Ingredienser

Vaniljstång 0,5st

Standardmjölk 100g

Strösocker 20g

Äggula 1st

Majsstärkelse 10g

Smör 20g

Gör så här

Skrapa ur vaniljstången och värm alla ingredienser under omrörning tills de tjocknat. Häll ut på bricka och låt svalna.

Ingredienser

Mandelmassa 400g

Vaniljkräm 60g (se ovan)

Kardemumma 2g

Bittermandel 1st (0,5g)

Vatten 50g

Gör så här

Bryt ner mandelmassan i en degbunke och tillsätt 60g av vaniljkrämen. Mixa kardemumma och bittermandel och tillsätt till mandelmassan. Vispa samman smeten med vingen till degblandaren och mata med vattnet tills önskad konsistens. Fyll en spritspåse

Saltkaramelliserade mandlar

Ingredienser

Marcona mandel 100g

Socker 50g

Vatten 25g

Salt 1g

Gör så här

Rosta mandlarna i en stekpanna, koka en sockerlag med socker, salt och vatten. Häll ner mandlarna i sockerlagen och koka under omrörning tills de karamellisera. Låt kallna och hacka till mindre bitar.

Färdigställa semlan

Ingredienser

Grädde 1L

Florsocker (fuktbeständigt) 30g

Gör så här

Vispa grädden, den ska vara rätt lös vid användning. Sätt i önskad tyll i en spritspåse och fyll med grädden.

Skär av locket av semlan och stansa locket med en stansring (det behövs inte med det blir lite extra fint). Spritsa ut fyllningen över snittytan på semmelbotten, doppa fyllningsdelen i de hackade mandlarna och spritsa grädde ovanpå, lägg på locket och pudra med florsocker. Vill du göra semlorna i förväg så kan du använda fukttåligt florsocker.

Lycka till med Semla -årets recept på semlor

Tack till

Johan Heibert Gastronomi

Våra andra recept

Semla -årets recept på semlor

Semla -årets recept på semlor

Vilket land kommer semlor ifrån?

Semlans rötter kan spåras tillbaka till Sverige, där denna älskade bakelse, även känd som fettisdagsbulle, har en rik historia. Semlan har blivit en symbol för fettisdagen och markerar början på våren i Sverige, även om dess popularitet har spridit sig till andra nordiska länder.

Hur kom man på semlan?

Genom århundradenas lopp har semlan utvecklats från en simpel brödbulle serverad i varm mjölk till den nuvarande versionen fylld med mandelmassa och krönt med vispad grädde, en förändring som tog fart under 1700-talet. Denna tradition har blivit en integrerad del av den svenska matkulturen.

Luftiga semlor

Hemligheten bakom luftiga semlor ligger i en väl genomförd jäsprocess. Användandet av högkvalitativ jäst och att låta degen jäsa i en optimal miljö bidrar till semlornas fluffighet. Viktigt är också att hantera degen varsamt för att undvika att den blir för kompakt.

Världens godaste semlor

De semlor som anses vara världens godaste är de som lyckas balansera den luftiga bullen med rikligt med aromatisk mandelmassa och fluffig grädde på toppen. Det är kombinationen av dessa element som skapar den ultimata semlan.

Kalljästa semlor

För de som föredrar en mer bekväm bakprocess är kalljästa semlor ett utmärkt alternativ. Genom att låta degen jäsa över natten i kylskåpet utvecklas smakerna på djupet, vilket resulterar i semlor med en distinkt och rik karaktär.

Mandelmassa till semlor

Mandelmassan, semlans hjärta, förser bakelsen med dess karakteristiska sötma och nötighet. Även om traditionell mandelmassa består av malda mandlar och socker, finns det variationer som innehåller extra smakgivare som vanilj eller kardemumma för att förhöja upplevelsen.

Fettisdagsbulle

Fettisdagsbullen, mer känd som semlan, är en central del av det svenska fettisdagsfirandet. Denna dag ser många fram emot att avnjuta denna delikatess, fylld med grädde och mandelmassa, som en sista festmåltid innan fasteperioden inleds.

Hetvägg (semla med varm mjölk)

Hetvägg är en traditionell svensk specialitet som består av en semla serverad i en skål med varm mjölk. Denna rätt, som har anor från förr, erbjuder en tröstande och mättande upplevelse där den varma mjölken gör bullen extra mjuk och saftig. Att njuta av en hetvägg är för många en kär tradition som väcker minnen och skapar en känsla av värme och gemenskap under vinterns kalla månader.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
0
    0
    Din varukorg
    Du har ingenting i din varukorgÅtergå till butiken