Vanilj
- Kryddor
Grand Cru Vaniljstång Bourbon gourmet 2st 16-18cm – Madagaskar
115.00 kr (102.68 kr ex moms) Lägg till i varukorg - Kryddor
Vaniljstång Bourbon Vanilj 5st 16-18cm – Madagaskar
230.00 kr (205.36 kr ex moms) Lägg till i varukorg - Kryddor
Grand Cru Vaniljstång Tahiti Vanilj 5st 16-18cm – Raiatea
650.00 kr (580.36 kr ex moms) Lägg till i varukorg - Kryddor
Grand Cru Vaniljstång Bourbon gourmet 250g 16-18cm – Madagaskar
1,950.00 kr (1,741.07 kr ex moms) Lägg till i varukorg - Kryddor
Grand Cru Vaniljstång Tahiti Vanilj 250g 16-18cm – Raiatea
3,475.00 kr (3,102.68 kr ex moms) Lägg till i varukorg
Vanilj är frukten på en orkidé, Vanilla planifolia, en klätterväxt som ursprungligen kommer från Mexico. Numerar odlar man Vanilj på flera platser i de tropsika delarna av världen.
Madagaskar störst på Vanilj
Madagaskar är världens största producent av Vanilj i de flesta tropiska områden i världen. Vaniljträdet behöver kärlek och tid Det tar 3 år innan det börjar blomma. Dess ömtåliga blommor öppnar sig bara en gång. Vaniljens blomma är bara öppen i några få timmar. De måste alltså pollineras i gryningen, för hand. Detta kräver tålamod, rigoritet och färdigheter från “Marieuserna”.
Mauresier och Vanilj
Mauresier är det namn som poetiskt givits till kvinnorna som utför den känsliga operationationen att polinera vaniljträdets blommor. De polinerar blommorna manuellt med en liten pensel, ett mycket tidskrävande arbte. Sedan är det nödvändigt att vänta mellan 6 till 8 månader så att vaniljblomman, efter att ha förvandlats till en balja, når sin fulla mognad och kan skördas.
Hur tillverkas vanilj
Vanilj är en av världens mest arbetskrävande jordbruksprodukter. Växten kräver speciella klimatförhållanden och är beroende av andra växter för att klänga. Pollinerin- och plockning av frukterna sker för hand. Frukterna skördas efter ca. nio månader, när frukten i sin tjockaste del är ljusgul i färgen. I den här fasen är frukterna doft- och smaklösa. För att förhindra att frukten fortsätter att utvecklas, utsätts den for en mogningsprocess som stoppar fruktens utveckling.
Vanilj mognar långsamt
Mogningsprocessen kan ske på lite olika sätt beroende på behov. Men vanligt är att frukterna antingen blancheras i 60-70 gradigt vatten ett par minuter. Man kan också lägga ut vanilj i solen så att de efter några timmar är så heta att man knappt kan ta i dem. Vaniljfrukterna kan också viras in i filtar och flätade mattor och läggas in i en varm ugn i upp till ett par dygn.
Vaniljen värms upp av solen under dygnets ljusa timmar, sedan rullas vaniljen in i tjocka filtar eller plast på eftermiddagen. Den läggs därefter ner i trälador dar den får svettas under natten. Denna procedur pågår i ca 10-20 dagar. Under mogningsprocessen bryts glukosider ner av enzymet glukosidas och vanillin samt glukos bildas tillsammans med flera andra aromämnen och smakämnen. Mogen vanilj innehåller 1,5-3 % aromämnen, varav vanillin är ett. Vanlijstången maste sedan torkas med soltorkning till en fukthalt på mellan 15-35%, detta för att undvika att vaniljstången ruttnar.
Vanilj – klassficering
Kvaliteten på vanlijstången mäts först efter att den har torkats, det finns olika satt att bedömma kvaliteen men man tittar främst pa storlek, vikt och utseende.