Söders Gourmet

0

Vanilj

Vanilj

Vanilj är en exklusiv krydda som kommer från orkidén Vanilla planifolia, ursprungligen från Mexiko. Idag odlas vanilj främst på Madagaskar och andra tropiska områden. Vaniljproduktionen är mycket arbetskrävande och kräver handpollinering och långsam mognadsprocess, vilket ger dess unika smak och arom. Vanilj används i en mängd olika produkter, från bakverk till desserter, och dess kvalitet bedöms baserat på storlek, vikt och utseende efter torkning.

Vanilj är frukten på en orkidé, Vanilla planifolia, en klätterväxt som ursprungligen kommer från Mexico. Numerar odlar man Vanilj på flera platser i de tropsika delarna av världen.

Vaniljens urpsrung

Vanilj är en av de mest populära kryddorna i världen. Den används i allt från kakor till glass och desserter. Men vet du var vanilj kommer ifrån? Vanilj är en krydda som kommer från en orkidéväxt och är ursprungligen från Mexiko. Den aztekiska civilisationen använde vanilj för att smaksätta choklad men använde också vanilj som medicinalväxt.

Madagaskar störst på Vanilj

Madagaskar är världens största producent av Vanilj i de flesta tropiska områden i världen. Vaniljträdet behöver kärlek och tid Det tar 3 år innan det börjar blomma. Dess ömtåliga blommor öppnar sig bara en gång. Vaniljens blomma är bara öppen i några få timmar. De måste alltså pollineras i gryningen, för hand. Detta kräver tålamod, rigoritet och färdigheter från ”Marieuserna”.

Mauresier och Vanilj

Mauresier är det namn som poetiskt givits till kvinnorna som utför den känsliga operationationen att polinera vaniljträdets blommor. De polinerar blommorna manuellt med en liten pensel, ett mycket tidskrävande arbte. Sedan är det nödvändigt att vänta mellan 6 till 8 månader så att vaniljblomman, efter att ha förvandlats till en balja, når sin fulla mognad och kan skördas.

Hur tillverkas vanilj

Vanilj är en av världens mest arbetskrävande jordbruksprodukter. Växten kräver speciella klimatförhållanden och är beroende av andra växter för att klänga. Pollinerin- och plockning av frukterna sker för hand. Frukterna skördas efter ca. nio månader, när frukten i sin tjockaste del är ljusgul i färgen. I den här fasen är frukterna doft- och smaklösa. För att förhindra att frukten fortsätter att utvecklas, utsätts den for en mogningsprocess som stoppar fruktens utveckling.

Vanilj mognar långsamt

Mogningsprocessen kan ske på lite olika sätt beroende på behov. Men vanligt är att frukterna antingen blancheras i 60-70 gradigt vatten ett par minuter. Man kan också lägga ut vanilj i solen så att de efter några timmar är så heta att man knappt kan ta i dem. Vaniljfrukterna kan också viras in i filtar och flätade mattor och läggas in i en varm ugn i upp till ett par dygn.

Vaniljen värms upp av solen under dygnets ljusa timmar, sedan rullas vaniljen in i tjocka filtar eller plast på eftermiddagen. Den läggs därefter ner i trälador dar den får svettas under natten. Denna procedur pågår i ca 10-20 dagar. Under mogningsprocessen bryts glukosider ner av enzymet glukosidas och vanillin samt glukos bildas tillsammans med flera andra aromämnen och smakämnen. Mogen vanilj innehåller 1,5-3 % aromämnen, varav vanillin är ett. Vanlijstången maste sedan torkas med soltorkning till en fukthalt på mellan 15-35%, detta för att undvika att vaniljstången ruttnar.

Vanilj – klassficering

Kvaliteten på vanlijstången mäts först efter att den har torkats, det finns olika satt att bedömma kvaliteen men man tittar främst pa storlek, vikt och utseende.

Varukorg

Price
Categories
Tags
Price

0
    0
    Din varukorg
    Du har ingenting i din varukorgÅtergå till butiken