Vitvinssås på egen skaldjursfond
Att göra en riktigt bra vitvinssås är inte svårt, det tar bara tid. Mestadels av tiden går till att göra själva fonden. Du kan göra en vitvinssås på kycklingfond, fiskfond eller som i det här receptet: En skaldjursfond. Vi valde skaldjursfond inte bara för att det blir en underbar grund till en sås utan också för att vi åt havskräftor dagen innan och sparade skalen. Så här kommer receptet på hur du gör en Vitvinssås på egen skaldjursfond!:
Ingredienser i gram för att grönsaker är olika stora
750g Skal från skaldjur (i detta fall skal från havskräfta)
125g stjälkar selleri (2st)
200g morötter (2st)
150g fänkål (1st)
15g krossade vitlöksklyftor (2st)
20g jalapeño (1st)
250g schalottenlökar (2st)
2000g Vatten (2L)
500g Vitt vin (0,5L)
10g Timjan
500g Grädde (0,5L)
Salt, citronsaft och tabasco
Gör så här
Börja med att ugnsrosta 750g skal från djur på 225-250°C tills de börjar få färg.
Hacka och rosta grönsaker i en kastrull
Tillsätt 1,5L vatten till grönsakerna och koka upp
Förädla Skalen till Fond
När skalen har rostats färdigt, mixa dem för att frigöra smakerna. Detta kan också göras med en kraftfull stavmixer eller för hand. Lägg sedan till skalen i grönsaksgrytan och komplettera med ytterligare 0,5L vatten. Låt blandningen sjuda i cirka 4 timmar.
Sila och Förbered för Vitvinssås
Sila buljongen genom en nätsil. Om du hade stoppat här och reducerat ner till 750ml skulle du ha en fantastisk skaldjursfond. Men vi går vidare och tillsätter vitt vin för att skapa en Vitvinssås.
Välj Rätt Vin för Din Vitvinssås
För en syrlig ton, använd en torr österrikisk riesling. För en rundare smak, kan en ekad chardonnay vara lämplig. Ta bort eventuellt slagg och fett från ytan med en slev.
Den Sista Touchen på Din Vitvinssås
För en silkeslen konsistens, sila såsen genom en silduk. Tillsätt timjan och 500ml grädde. Låt såsen sjuda tills den återigen når 0,75L. Plocka ur timjanen och smaka av med salt och eventuellt lite citronsaft och tabasco.
Serveringstips för Vitvinssås
Innan servering, ge såsen ett sista uppkok och skumma upp den med tempererat smör. Servera i en fin kastrull till en utsökt fiskrätt, som till exempel bakad torsk med potatispuré.
Tack till
-
Rational iCombi Pro XS – Professionell kombiugn för hemmet och jobbet92,950.00 SEK (74,360.00 SEK ex moms)
-
Stavmixer – Robot Coupe Mini MP 190 V.V.4,150.00 SEK (3,320.00 SEK ex moms)
-
Vitamix Vita-prep 317,495.00 SEK (13,996.00 SEK ex moms)
-
Kikuichi Tsuchime 21 cm3,750.00 SEK (3,000.00 SEK ex moms)
-
Kikuichi Sweden Warikomi 21cm2,975.00 SEK (2,380.00 SEK ex moms)
-
Kikuichi Sweden Warikomi 18cm2,662.00 SEK (2,129.60 SEK ex moms)
-
Superbags 8L 250um525.00 SEK (420.00 SEK ex moms)
-
Superbags 8L 100um620.00 SEK (496.00 SEK ex moms)
-
Silduk Superbag 1,3L 100um450.00 SEK (360.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 600ml185.00 SEK (148.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 400ml145.00 SEK (116.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 200ml135.00 SEK (108.00 SEK ex moms)
-
Bägare till PacoJet 12-pack Syntetiska beakers3,350.00 SEK (2,680.00 SEK ex moms)
-
Glaskaraff Boro 150ml110.00 SEK (88.00 SEK ex moms)
-
Precisionsvåg i fickformat750.00 SEK (600.00 SEK ex moms)